2016. március 25., péntek

Kókuszos-citromos diótorta.





Elérkeztünk az ünnepek előtti utolsó rohamhoz, gondolom már mindenkinél készülnek a finom édes és sós sütemények, sülnek a kalácsok, fől a sonka..... Persze lehet a sütemények szemrevételezésénél úgy tűnik, hogy esetleg kellene még egy tortát is sütni. Akkor itt ez a finom diótorta, melyet kókuszos-citromos krémmel töltöttem meg. A tésztája egy diós piskóta, a vajas-mascarponés-tejszínhabos krémbe pedig került kókuszreszelék, és a citromot sem sajnáltam ki belőle. Az ünnephez illően feldíszítve pedig biztosan mindenkinek nagyon ízlik majd.






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

8 dkg darált dió
8 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
12 dkg porcukor
4 db tojás (nagy)
1 tk sütőpor


A porcukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Ezután  szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze. Ezután adjuk hozzá a darált diót, és szintén óvatosan forgassuk össze.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírt is tehetünk a formába, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






Kókuszos-citromos krém hozzávalói:

10 dkg kókuszreszelék
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
2 dl Hulala (v. habtejszín)



A vajat keverjük jó habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és citromlével, majd keverjük hozzá a mascarponét is. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint adjuk hozzá a citromlevet)

Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket, és szintén keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal apránként keverjük össze a kókuszos krémmel. 

A teljesen kihűlt tortalapot vágjuk el két egyforma lappá, majd töltsük meg, és vonjuk be a krémmel. 






Díszítés hozzávalói:

2-3 ek kókuszreszelék
pár csepp zöld színű ételfesték
1 cs tojáscukor


A kókuszreszelékre csepegtessük rá az ételfestéket, majd keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színt kapjon.

A megszínezett kókuszreszelékkel először szórjuk körbe a tortát, majd a tetejét is. Ezután ízlés szerint rakjuk ki a tojáscukorral. (díszíthetjük még citromfűvel, cukorvirággal, vagy mint én ibolyával)

Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája pille könnyű, a kókuszos krémhez pedig nagyon jól illik a citrom íze.


2 megjegyzés: