2016. január 19., kedd

Zabpelyhes zsemle.




Egy egyszerű zabpehellyel készült zsemlét szerettem volna sütni, és hova máshova fordulhattam volna receptért, mint Hajnihoz. Hajni receptjeiben még soha nem csalódtam, és a részletes fotókkal is illusztrált receptjei bizony megkönnyítik a dolgomat. Rövid keresés után rá is bukkantam a "zabpelyhes zsemle" receptre, és rögtön hozzá is láttam az összeállításához. Nem volt nehéz dolgom, mivel a hozzávalókat csak egyszerűen össze kellett keverni, majd hagyni hogy szépen megkeljen a tészta. Kelesztés után is roppant egyszerű volt a teendőm, mivel a megkelt tésztát egyszerűen csak rákanalaztam a sütőpapírra, majd irány a sütő. 25 perc múlva pedig már ott illatoztak a rácson a szép pirosra sült, ropogós zsemlék. 






 Hozzávalók kb. 12 db zsemléhez:


35 dkg liszt (BL-55)
10 dkg zabpehely
1 tk cukor
2-3 tk só
1 cs szárított élesztő
3,5-4 dl víz (langyos)
1 ek olaj

szóráshoz pl. mák, napraforgómag, szezámmag.......







A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a cukorral, a sóval, és a szárított élesztővel, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olajat, és a víz 2/3 részét. 

Ezután egy fakanállal keverjük alaposan össze, hogy egy sűrűbb, nokedliszerű tésztát kapjunk.(a maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!!!)

Ezután egy fóliával takarjuk le a tálat, majd langyos helyen kelesszük meg egy-másfél óra alatt a tésztát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egy púpozott evőkanállal, egymástól távolabb, helyezzünk rá halmokat a tésztából. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét pl. mákkal, szezámmaggal, napraforgómaggal....

Ezután spricceljük meg gyengén hideg vízzel a zsemléket, és a sütőpapírt is mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük 25-30 perc alatt készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. ( én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)






A frissen kisült zsemlék kívül ropogósak, belsejük pedig finom puha. Én neylon zacskóba csomagolva 2 napig tároltam mire elfogyott. Közben a ropogós héja kissé megpuhult, de ettől még nagyon finom, élvezhető maradt a zsemle.


4 megjegyzés:

  1. Ki szeretném próbálni, de azt kérdezném, h a zabpehely az őrölt?
    Köszönöm : Tünde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde, a zabpehely nem őrölt! Mire megkel, és megsül, észre sem lehet venni benne a zabpelyhet.Nagyon finom, jó sütögetést kívánok. A receptben lévő linkre kattints rá, és ott képekkel van illusztrálva az egész folyamat.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! A bolti sokszor csak fel van fújva és lyukas középen, nem valami nagy élvezet enni :D De ez... külön tetszenek a magok a tetején!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Ez aztán nincs felfújva, mégis könnyű a tésztája. A zabpehelytől meg igen csak laktató, még pár óra múlva sem érzed hogy éhes lennél, ezért rendszeresen fogom sütni. Gondoltam kicsit megszórom mákkal, így még mutatósabb. :)

      Törlés