2016. január 16., szombat

Gesztenyés rumos-meggyes pohárkrém.





Nincs kedved a hétvégi sütkérezéshez, és esetleg azt tervezted hogy ebéd után gesztenyepüré lesz a desszert, viszont még nem készítetted el, akkor lehet ez a pohárkrém elnyeri majd a tetszésedet. A gesztenyemasszán és a tejszínhabon kívül ugyan kell még hozzá némi meggybefőtt (lehetőleg rumban eltett meggy) egy finom vaníliakrém, és csokoládé is. Időben is pár perccel többet kell rá szánni, viszont a végeredmény garantáltan kárpótol majd kanalazgatás közben.






 Hozzávalók 6 pohárhoz:

25 dkg gesztenyemassza
1 kisebb üveg rumos-meggybefőtt (v. rum nélküli)


A gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón. (v. közvetlenül a hűtőből kivéve ameddig még elég hideg, reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn)

A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

Ezután az előkészített poharakba osszuk el a lecsepegtetett meggyet, majd kanalazzuk rá a gesztenyemasszát.






 Vaníliakrém hozzávalói:

1 cs tejszín ízű pudingpor
2,5 dl tej
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek kristálycukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, és a maradék tejet. 

Ezután állandó kevergetés mellett, kisebb lángon, főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. (én állandó keverés mellett hűtöttem ki, így szép sima krémet kaptam)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre. (ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a hab)

Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként keverjük hozzá az előzőleg kemény habbá vert Hulalát. (v. habtejszínt)

Az elkészült krémet ezután kanalazzuk rá a poharakban lévő gesztenye tetejére.






Tejszínes-csokoládékrém hozzávalói:

6 dkg jó minőségű csokoládé (70%-os)
1 dl habtejszín


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, olvasszuk össze, majd vegyük le a gőzről, és hűtsük ki.

Ezután kanalazzuk rá a poharakban lévő krém tetejére, szórjuk meg gesztenyével, és helyezzünk rá ízlés szerint egy-két szem meggyet, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése