2014. január 17., péntek

Zabpelyhes palacsinta mézes-karamellizált almával.




Túrós palacsinta, lekváros palacsinta, mogyorókrémes palacsinta........., sőt még a zabpelyhes palacsinta is a kedvenceim közé tartozik.  (sós és édes palacsinta receptek itt megtalálhatóak) A karácsonyi krémes süteménydömping után sütési tilalmat hirdettem meg, és eddig némileg sikerült is betartanom. Viszont egyre jobban hiányzik a sütemény. A blogokat körbejárva sóvárogva nézem a sok fonom süteményt, és a mostanság sütött különböző fánkokat. Gondoltam nem sóvárgok tovább, így aztán megadtam magam, és palacsintasütésbe fogtam. Méghozzá zabpelyhes palacsintát sütöttem, és mézes-karamellizált almával tálaltam. Az elkészült palacsintákat pedig azzal a  tudattal fogyasztottam el, hogy a zabpehelynek, és a cukor helyett használt méznek köszönhetően mégis csak egészségesebb a hagyományos palacsintánál, és finomnak pedig éppen olyan finom.







Hozzávalók 14-15 db palacsintához:

2 dl zabpehely
1,5 dl tej
1 db tojás
1 ek méz
csipet só
2 ek szójaolaj (v. mogyoróolaj)




A zabpelyhet keverjük össze egy csipet sóval, majd öntsük fel az éppen csak langyos tejjel. Ezután hagyjuk kb. 20 percig állni, hogy a zabpehely teljesen magába szívja a tejet.


Ezután adjunk hozzá egy evőkanál mézet, és üssük bele a tojást, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)

Egy teflon serpenyőt kenjünk ki olajjal, majd hevítsük fel. Amikor már elég forró a serpenyő, egy kisebb merőkanálnyit tegyünk bele a masszából, majd formázzuk kicsi lepénnyé. (egyszerre 5-6 palacsintát süthetünk meg)

Alacsony hőmérsékleten süssük barnára az alsó felét a palacsintáknak, majd egy lapáttal alányúlva, egy hirtelen mozdulattal fordítsuk át. Ezután süssük a másik felét is barnára, majd tálalásig tartsuk melegen. (átfordítás után már kevesebb idő kell a sütéshez)








Mézes-karamellizált alma hozzávalói:

3-4 db édes alma
3 ek méz
1 mk vaníliaaroma
1 mk őrölt fahéj



Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk négyfelé. Ezután távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb kockákra vágtam fel)

Egy serpenyőbe tegyük bele a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát, a vaníliaaromát, és az őrölt fahéjat. Ezután kisebb lángon, a serpenyőt félig lefedve, kezdjük el párolni az almát. Pár perc után, amikor az alma már kellően megpuhult, vegyük le a fedőt, majd addig karamellizáljuk még a mézes-lé kellően besűrűsödik és bevonja az almadarabokat.

Tálaláskor helyezzük tányérra a palacsintát, majd kanalazzuk rá a mézes-karamellizált almát és úgy kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Ez aztán igen nagyon fincsi lehetett! Sokszor én is elhatározom hogy nem sütök, aztán nézelődve a blogokon csak elcsábulok:)

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, szívesen megkóstolnám, annyira guszták a képek!

    VálaszTörlés