2013. november 16., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Bundás karfiol sült krumplival.




A hétvégére egy karfiolos receptet hoztam, melyet a "Családi ízutazás...." című szakácskönyvben találtam. Első látásra megtetszett ez a különlegesen elkészített karfiol, és mivel most igen kedvező áron meglehet vásárol, így nem is halogattam az elkészítését. Először azért kicsit aggódtam, hogy a fasírthús, és a bacon vajon sütés közben nem válik-e majd le a karfiolról, de szerencsére alaposan odatapasztottam, így gyönyörűen egyben maradt.  Az előzőleg félpuhára főzött karfiolt beborítottam a fasírthússal, majd a szeletelt baconnel, ezután mellétettem a vékonyra felszeletelt, fűszerezett krumplit, majd lefedve először puhára pároltam, végül pedig szép pirosra sütöttem. Mivel az eredeti receptben a karfiol mellett sült a krumpli, ezért én szintén ott sütöttem meg. Így a bundás karfiol és a sült krumpli egyszerre készült el. Tálalás előtt a karfiolt kicsit hagytam hűlni, majd éles késsel úgy szeleteltem fel mint a tortát. Nekünk nagyon ízlett, és nem csak mutatós volt így a karfiol, hanem nagyon finom is.






 Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
2 db Maggi erőleveskocka


Fasírt hozzávalói:

50 dkg darált hús
1 szelet szikkadt kenyér
1 db tojás
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt bors
szerecsendió

20 dkg bacon a külső réteg beborításához.

Köret hozzávalói.

50 dkg krumpli
kakukkfű






Az egész karfiolt a leveskockával és sóval ízesített vízben főzzük félpuhára. Ezután óvatosan emeljük ki a vízből, majd alaposan csepegtessük le, és tegyük félre, hogy kihűljön.

A szikkadt kenyeret áztassuk be tejbe, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki.

A darált húst tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Ezután alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és jól dolgozzuk össze a masszát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük el rajta kör alakban a felszeletelt bacont. Ezután helyezzük a bacon közepére a kihűlt, egész karfiolt, majd lapogassuk rá a fasírtot úgy, hogy mindenhol befedje. Ezután borítsuk be a kimaradt baconnel.

A krumplit vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel. Ezután helyezzük a tepsiben lévő becsomagolt karfiol köré, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd alufóliával fedjük le a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 45-50 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük szép pirosra. (lehet a karfiol enged egy kevéske levet ezt kanállal szedjük ki sütés előtt)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt felszeletelnénk.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a bundás karfiolt, majd a sült krumplival kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Jaj Gizi ezt imádom! Ma nem főztem, úgyhogy éhen halok ettől a látványtól! :)

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus fotók!!!! Tartalmas és mutatós étel :)

    VálaszTörlés