2013. július 24., szerda

Sárgadinnye krémleves fahéjas csigával.



Az idei nyár talán legmelegebb napjai előtt állunk. Már ma is rekkenő a hőség, legjobb ilyenkor a vízparton, vagy a hűs lakásban üldögélve, egy jól behűtött sárgadinnye krémlevest kanalazgatni. Bő fél óra alatt elkészül, és hűtőtáskában a strandra is magunkkal vihetjük. Ameddig a leves elkészült, a készen vásárolt leveles tésztának köszönhetően gyorsan sütöttem hozzá néhány fahajas csigát. (dacolva a meleggel) A hideg leves és a frissen kisült, ropogós fahajas csigák pedig nagyon jól illetek egymáshoz.






Hozzávalók:

1 nagyobb sárgadinnye
4-5 ek méz (pl. pitypang méz)
2 cs vaníliás cukor
3 dl édes fehérbor
2 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
3-4 db szegfűszeg


A sárgadinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki, majd a vájjunk ki belőle kisebb golyókat.  A kivájt golyókat tegyük félre. A maradék dinnyét vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy edénybe tegyük bele a mézet, (én saját készítésű pitypang mézet használtam, recept itt megtalálható) majd kevergetve kezdjük el karamellizálni. Pár perc után adjuk hozzá a feldarabolt sárgadinnyét, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel a borral, és a vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, adjuk hozzá a szegfűszeget és a vaníliás cukrot, majd főzzük puhára. (aki édesebben szereti az ízlés szerint cukrot is tehet még hozzá)

Amikor a dinnye már teljesen megpuhult (kb. 20 percig főzzük) vegyük ki belőle a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, és állandó kevergetés mellett, csorgassuk bele a forrásba lévő levesbe, majd tegyük bele az előzőleg félretett dinnyegolyókat is. Pár percig kevergetve főzzük tovább, hogy a leves kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

Közben  még a leves fől süssük meg a fahajas csigákat. Egy csomag előnyújtott leveles tésztát csavarjunk ki, majd szórjuk meg kristálycukorral összekevert fahéjjal. Ezután csavarjuk fel, éles késsel szeleteljük fel, majd sütőpapírral bélelt tepsire tegyük egymástól kicsit távolabb a csigákat.
Helyezzük be forró sütőbe, és pár perc alatt süssük szép aranybarnára, ropogósra.

 Tálaláskor merjük a lehűtött krémlevest tányérokba, majd a frissen kisült fahajas csigákkal kínáljuk.

1 megjegyzés: