2013. július 22., hétfő

Sárgabarackos cobbler.



Egyik kedvenc nyári gyümölcsös süteményünk a cobbler. Mindig az éppen érő idénygyümölccsel  készítem, így most a sárgabarack került sorra. Nagy előnye ennek a süteménynek, hogy a tésztája egy sütőporos-omlós tészta, így nem kell keleszteni, és rövid idő alatt elkészíthető. Én most a formában lévő sárgabarackot, előzőleg borban áztatott mazsolával is megszórtam, majd befedtem a tésztagolyókkal. A tésztához Nagyi titka Sütőporos lisztet használtam, mert attól még finomabb, omlósabb lesz. (természetesen sima búzaliszttel is elkészíthető) Mivel a sárgabarackhoz jól illik az őrölt fahéj, így azt sem sajnáltam ki, és alaposan megszórtam vele mint a gyümölcsöt, mint pedig a tésztagolyók tetejét. Langyosan tálaltam, és mondhatom megint csak nagy sikere volt a fahéjtól illatozó omlós tésztának, és a jó szaftos, kissé leveses gyümölcsnek.





 Hozzávalók:

50 dkg sárgabarack
10 dkg mazsola
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
 1 dl fehérbor


A mazsolát áztassuk be a fehérborba, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan csepegtessük le.
A sárgabarackot magozzuk ki.

Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kimagozott, felezett sárgabarackot. Ezután szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával úgy, hogy mindenhova jusson belőle.

Keverjük össze a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, (v. 1-2 ek étkezési keményítőt) és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat. Ezután  szórjuk meg egyenletesen ezzel a keverékkel a gyümölcsöt.





Tészta hozzávalói:

25 dkg Nagyi titka Süteményliszt
5 dkg porcukor
1 cs sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl tejszín
csipet só

Szóráshoz:

3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
2-3 ek olvasztott vaj


A tészta hozzávalóit tegyük bele egy keverőtálba, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük sima masszává.  Ezután szórjuk meg egy kevés liszttel, és kézzel kicsit dolgozzuk össze, hogy ne ragadjon a tészta, és formázható legyen. (sima búzaliszttel is készíthetjük, de a Nagyi titka Süteményliszttel sokkal omlósabb lesz a tészta)

Ezután lisztezett kézzel formáljunk a tésztából diónyi golyókat, majd fedjük be vele a gyümölcs tetejét. (nem baj ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert sütés közben megfognak nőni)

Olvasszunk fel 2-3 ek vajat, majd kenjük le vele a tésztagolyókat.

A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd egyenletesen szórjuk meg ezzel a keverékkel az előzőleg vajjal lekent tésztagolyókat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük át egy  tálcára.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, majd felszeletelve tálaljuk. A tészta finom omlós lesz, a barackos-mazsolás rész pedig jó szaftos, kissé leveses.

6 megjegyzés:

  1. Gizike drága, imádom a sárga barack cobbleredet. Micsoda küönleges módra készitetted, a torta sütőben...gömbölyüt még nem láttam, és a cobbler valami kreativ, és gyönyörü formáju!
    Egész hét végén el voltam a családdal, ugy hogy nem jutottam egyáltalán az internethez, csak tegnap késő este!
    Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! A nagyititka liszt nekem is kedvencem, valahogy jobban bejön mint a többi :)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Bozica Rozankovic, Hvala što ste isprobali.

      Törlés
  4. Predivan recept...probat ću svakako!

    VálaszTörlés