2013. július 6., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Korianderes-köményes harcsaszelet mentás-kapros cukkini lepénnyel.



A hétvégi ebéd elkészítésénél a hal, a cukkini, és a fűszerek kapták a főszerepet. Lehet első olvasatra úgy tűnik, hogy a megszokottól kissé eltérő fűszerezéssel készültek mint a harcsaszeletek, mint pedig a cukkini lepény, de ez senkit ne riasszon el az elkészítésüktől, mert garantálom hogy mindenkinek ízlik majd. A harcsafilé helyet ízlés szerint választhatunk akár tengeri halfilét, de a lazac is kitűnő választás lehet. A cukkini lepényhez igen jól illik a kapor, de néhány mentalevéllel megbolondítva a megszokott ízeket még fokozhatjuk. Tálaláskor a harcsaszeleteket a cukkini lepénnyel, és sóval-borssal ízesített tejföllel kínáltam. A cukkini lepényt ízlés szerint magában, kapros-fűszeres tejföllel is tálalhatjuk.






 Hozzávalók a harcsaszelethez:


2 db afrikai harcsafilé
1/2 ek koriander
1/2 ek római kömény
1/2 citrom leve
1/2 dl olívaolaj



A koriandert és a római köményt tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó keverés mellett 1-2 perc alatt pörköljük meg. (vigyázzunk nehogy megégjen!!!!)
Ezután öntsük bele egy mozsárba, és törjük alaposan össze.

Egy tálkába öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a citromlevet, az összetört fűszereket, és ízlés szerint sót. Ezután keverjük alaposan össze, majd dörzsöljük be vele a halszeleteket. Hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják a hal húsát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá a bepácolt halszeleteket, majd kanalazzuk rá a visszamaradt fűszeres-olajat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig.






Mentás-kapros cukkini lepény hozzávalói:

1 kisebb cukkini
1 kisebb vöröshagyma
2 db tojás
2-3 ek liszt
őrölt bors
kapor (ízlés szerint)
menta levél (ízlés szerint)
3-4 ek olívaolaj


A cukkinit nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd enyhén sózzuk be. Hagyjuk legalább egy fél órát állni, majd alaposan nyomkodjuk ki belőle a vizet. 

Ezután tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, a kaprot, és a mentát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és a lisztet. Keverjük alaposan össze, hogy egy sűrű masszát kapjunk. (ha szükséges akkor adjunk hozzá több lisztet, mert nem szabad hogy folyós legyen)

Egy teflon serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd hevítsük fel. Amikor már elég forró, tegyünk bele egy evőkanálnyi masszát, majd kissé lapogassuk el. (nekem egyszerre 3 db fért bele a serpenyőbe)
Ezután közepes lángon süssük a lepénykék mindkét oldalát szép pirosra. (én sütés közben kétszer átfordítottam, hogy kellően átsüljenek)

A tálaláshoz ízlés szerint keverjünk simára  tejfölt, vagy joghurtot sóval, és őrölt borssal ízesítve.

Tálaláskor tegyünk 2-3 db cukkini lepényt a tányérra, majd helyezzük rá a pirosra sült harcsaszeletet. Ízlés szerint kanalazzunk rá az ízesített tejfölből, majd szórjuk meg apróra összevágott kaporral és úgy kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Gizike, tegnap egész nap nem is néztem be a facebook-ban, most nyitottam ki a blogomat benézni, és nagyon megörvendtem meglátni a szuper finom harcsaszeletedet. Imádom a szószt is amit készitettél hozzá a menta izzel. Nagyon, de nagyon guszta és finom! Puszillak ...irjál!

    VálaszTörlés
  2. Estupenda receta me gusta el ingrediente comino se ve muy exquisita me encantaaaaaaaaaaaaaaaaa,saludos y abrazos.

    VálaszTörlés
  3. Delizioso,bravissima!!!!:-))
    Ciao,baci

    VálaszTörlés