2013. július 27., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Vörösboros-tejszínes gomba polentával.



Igen forró hétvége elé nézünk, így egy olyan gombás receptet hoztam, melyet wok-ban kb. fél óra alatt eltudunk készíteni. A gomba és a polenta szinte egyszerre készül el, és már tálalhatunk is. A szaftos-gombás ragu mellé természetesen a polenta helyett ízlés szerint más köretet is kínálhatunk. Én szívesen főzök borral, mert külön aromát ad az elkészült ételnek, viszont az alkoholtartalma főzés közben elpárolog. Amennyiben nem szívesen használnánk bort a főzéshez, ízlés szerint lecserélhetjük zöldségalaplére, mert a gombához az is jól illik.






Hozzávalók a gombához:

50 dkg gomba
1 db póréhagyma
15 dkg bacon
1 dl vörösbor
3 dl főzőtejszín
1 ek kukoricaliszt
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
ételízesítő
1 ek olívaolaj


A gombát vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A bacont és a póréhagymát vágjuk fel apró kockákra.

Egy serpenyőbe (v. wok-ba)  hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott bacont és kezdjük el sütni. Amikor már kezd színt kapni, adjuk hozzá az apróra felvágott póréhagymát, majd addig pároljuk még a hagyma kissé összeesik.

Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott gombát, majd ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Keverjük alaposan össze, majd addig pároljuk még a gomba levet enged. Ekkor öntsük fel a borral, majd néha megkeverve addig pároljuk, még zsírjára sül.

Amikor már teljesen elpárolgott a folyadék,  a bacon és a gomba teljesen puhára főtt, akkor szórjuk meg a kukoricaliszttel, majd alaposan keverjük össze.

Ezután öntsük fel a tejszínnel, majd kevergetve addig főzzük, még a szaft kissé besűrűsödik.



Polenta hozzávalói:

20 dkg kukoricadara
4 dl víz
1 tk só
 2-3 dkg Vénusz margarin


A vizet forraljuk fel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a kukoricadarát. Ezután ízlés szerint sózzuk, és alacsony hőfokon, kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a margarint, majd keverjük simára. 
Az elkészült polentát rögtön tálaljuk, mert különben összeáll.

 Tálaláskor a vörösboros-tejszínes gombát a polentával kínáljuk. 

1 megjegyzés:

  1. Én nagyon szeretem a polentát, és evvel a finom vörösboros gombával micsoda jó párositás!

    VálaszTörlés