2013. július 14., vasárnap

Mascarponekrémes málnadzsemes spiráltorta.



Ennek a tortának az alapötletére a NoSalty.hu oldalán, a Gasztroblogger rovatban találtam rá. Coffeinmentes készítette el, (eredeti recept itt megtalálható) és már látványra is nagyon csalogató volt a tortája. Így aztán úgy döntöttem, hogy megsütöm a saját receptem alapján az én spirál tortámat. Mivel vendégeket vártam, (két kislány is volt a vendégek között) így gáztepsi méretű tésztát sütöttem, majd feltekerés után kettévágtam a már megtöltött tortát. Amennyiben egy nagy tortát szeretnénk készíteni, akkor a piskótatésztát megtöltés, és feltekerés előtt négy egyforma méretű lappá kell felvágni. Esetleg egy kisebb méretű tepsiben sütni, hogy a tészta vastagabb legyen. A tésztalapokat én málnadzsemmel kentem le, (ízlés szerint bármilyen gyümölcslekvárral lekenhető), majd következett a mascarponekrém. Felszeletelés után nem csak látványra volt kissé más ez a torta mint az eddig megszokott, de az íze is valami isteni finom volt.





 Tészta hozzávalói 2 kisebb tortához:



4 db tojás
12,5 dkg porcukor
12, 5 dkg liszt
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
3 dkg olvasztott vaj


Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot és a négy egész tojást, majd robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett adjuk hozzá a vaníliaaromát, a forró vizet, majd az olvasztott vajat is. (ekkor kicsit összeesik, de nem kell megijedni, mert sütés közben, szépen feljön majd a piskótánk)
Ezután szitáljuk a hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük rá a masszát, majd egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hosszában vágjuk két egyenlő részre.




Krém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
1 citrom leve és reszelt héja
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor

Néhány kanál málnadzsem a piskóta lekenéséhez.


A mascarponét keverjük jó habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlevével és reszelt héjával.

A kétfelé vágott piskótalapokat először kenjük meg vékonyan a málnadzsemmel. (ízlés szerint bármilyen lekvárral megkenhetjük)

Ezután kenjük rá a dzsem tetejére a kb. fele mennyiségű mascarponekrémet, majd kezdjük el feltekerni az egyik megkent piskótalapot. Ezután illesszük hozzá a másik  megkent lapot és óvatosan tekerjük tovább.
Ekkor egy magas spirált kapunk, melyet éles késsel, óvatosan vágjunk félbe.

Végül a maradék krémmel kenjük meg a tortácskák külső felét is, majd helyezzük tálcára, és kb. egy óra hosszára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

11 megjegyzés:

  1. Annyira szép a kép is!Nagyon finom nyári süti. :-)

    VálaszTörlés
  2. De nagyon szép és igen finom lehet! Egyszer készítettem egy ilyen tekerős piskótát mit mondjak ? izgultam hogy fog sikerülni! Nagyon finom lehet ezzel a málnás töltelékkel!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon-nagyon tetszik!!!!

    VálaszTörlés
  4. Már megcsodáltam a FB-on is, de itt is legeltetem a szemem raja, annyira jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kis helyesek, kívül-belül ínycsiklandóan néznek ki! :)

    VálaszTörlés
  6. Milyen szépek! Külön tetszik a formája, egyszer én is csináltam ilyet - nagy meglepetés volt, hogy nem a szokásos a "csíkozása" :)

    VálaszTörlés
  7. Gizike, meg néztem az eredeti módot...ég és föld külömbség van a kettő között, ezt teljesen őszintén mondom. A te tortád annyira perfekt, és gyönyörüen össze állitottad a spiráltat hogy szinte nem is tudném elképzelni hogy is van ez készitve ha nem láttam volna az utasitást.

    Valami gyönyörüséges, és a málna szinte egy fantasztikus szin, iz, és diszités! Talán ez a legszebb tortád az idén! Gratulálok a sikerhez. Puszillak

    VálaszTörlés
  8. Gondolom, örültek a vendégek a tortáknak! Megtisztelve érezhették magukat, hogy ilyen mutatós, különleges édességet kaptak.

    VálaszTörlés
  9. Összefut az ember szájába a nyál. Egyik kedvenc gyümölcsöm a málna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter, nagyon finom volt a torta, csakis ajánlani tudom Neked is. Én is nagyon szeretem a málnát, de sajnos a kertemben már nincs, a boltban meg nagyon drága.

      Törlés