2013. július 13., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Édes-fűszeres csirkeszárnyak sárgabarack csatnival.



A hétvégi ebéd elkészítéséhez szeretnék ötletet adni ezzel a recepttel mindazoknak  akik szeretik a gyümölcsös-édes és pikáns ízesítésű húsokat. Mivel éppen érik a sárgabarack, így a lekvárfőzésen és sütemény sütésen kívül pl. édes-csípős-fűszeres csatnit is főzhetünk belőle. Most én is így tettem, majd az elkészült sárgabarackos csatnival pácoltam be a csirkeszárnyakat. A húst az előpárolás után szép pirosra sütöttem. Persze nem csak szép pirosak lettek sütés után a csirkeszárnyak, hanem nagyon finomak, és olyan igazi cuppogós ragacsosak. Igazság szerint ezeket a ragacsos csirkeszárnyakat nem lehet szépen enni, inkább csak két kezünket használva majszolni. Mivel én krumplipürével tálaltam, így azért egy villa elkelt mellé. :)






Hozzávalók a sárgabarackos csatnihoz:

20 dkg sárgabarack
2 ek barna cukor
1 db vöröshagyma
1 tk chili pasta (v. 1 db chili paprika )
1 ek gyömbérszirup (v. 2 cm-es gyömbér)
1 ek balzsamecet
1 tk worchester szósz
csipet só
1-2 tk  curry
2 ek olívaolaj


A sárgabarackot magozzuk ki, a vöröshagymát vágjuk fel apróra. (ha friss gyömbért használunk akkor reszeljük le)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és kezdjük el párolni.

Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a barna cukrot, és pároljuk addig még a cukor kicsit megkaramellizálódik, és a hagyma pedig üveges lesz. 

Ezután adjuk hozzá a kimagozott sárgabarackot, majd ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, majd vegyük a lángot kisebbre, és kevergetve főzzük 20-25 percig, hogy kellően besűrűsödjön, és pépes legyen. Főzés közben többször kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána. (ezt a csatnit a felhasználás előtt több nappal elkészíthetjük, majd a hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig)





Hozzávalók a csirkeszárnyak sütéséhez:


16 db csirkeszárny
sárgabarack csatni (ez előzőleg leírt mennyiség)
1,5 dl fehérbor


A csirkeszárnyakat ízlés szerint sózzuk be, és hagyjuk egy kicsit állni. Ezután mindegyiket alaposan forgassuk bele a sárgabarack csatniba.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd  helyezzük egymásmellé a bepácolt csirkeszárnyakat és hagyjuk kb. egy óra hosszáig állni, hogy az ízek jól átjárják.
Ezután öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk 35-40 perc alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe. Vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük a szárnyak mindkét oldalát szép pirosra, ragacsosra.

Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá. Én krumplipürével tálaltam, és nagyon jól illett az édes-fűszeres-pikáns csirkeszárnyakhoz.

2 megjegyzés:

  1. Gizike, nem tudom hogy hányszot készitettem a sárgabarackos csirke mellet, de legtöbbször sárgabarack lekvárral, ami nagyon megfelel, és a többi izesitéssel amit te is használsz. Ez a recept már több mint husz éve hogy megvan, és mindenkinek a kedvence, az biztos. Nagyon guszta és finom a tiéd, Az ize az valami fantasztikus. Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Holnap a piacon feltétlenül barackhoz kell jutnom! Ez valami mennyei lehet!

    VálaszTörlés