2013. június 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kijevi csirkemell krumplipürével.



Erre a hétvégére egy nagyon finom, fűszervajjal töltött csirkemell receptet hoztam. Igaz az előkészítése kissé macerásnak tűnhet, de a végeredmény megéri a ráfordított időt, és fáradtságot. Nagyon szeretem a kijevi csirkemellet, de bevallom eddig még csakis étteremben ettem. Kicsit féltem hozzáfogni, de most már nagyon bánom, hogy nem előbb szántam rá magam. Nagy segítségemre volt Balázs a "Rántott hús wokban" blogban található részletes leírása a fűszervaj elkészítésében, a hús töltésében, és panírozásában. Igaz én a fűszervajat saját ízlésem szerint fűszereztem, majd Balázs tanácsait szem előtt tartva töltöttem meg a csirkemellet. Az elkészült csirkemellnek pedig nagy sikere volt. Tálaláskor én krumplipürét kínáltam mellé, de köretet mindenki ízlés szerint választhat, a siker mindenképpen garantált.






Hozzávalók:


2 db fél csirkemell filé
5-6 dkg vaj
1 tk dijoni mustár
1 tk citromlé
2 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
őrölt színes bors
szerecsendió

panírozáshoz:

2 db tojás
liszt
zsemlemorzsa



Először a fűszervajat készítsük el.

A lágy vajat keverjük alaposan össze az apróra vágott petrezselyemzölddel, a mustárral, a citromlével, az összepréselt fokhagymával, ízlés szerint sóval, őrölt színes borssal, és szerecsendióval. 

Vágjunk le két darab folpack fóliát, majd osszuk el, és helyezzük rá a fűszervajat. Ezután szorosan tekerjük fel a fóliát, majd legalább egy órára tegyük be a fagyasztóba, hogy utána könnyebben tudjunk bánni vele a hús töltésénél.

A csirkemell filéket hosszanti irányba vágjuk fel úgy, hogy a végénél kb. 1,5 cm-es rész maradjon, majd nyissuk ki mint egy könyvet. Ezután helyezzük rá egy nagyobb darab folpack fóliára, majd egy másik darab fóliával takarjuk le. Ezután óvatosan, hogy a hús ne sérüljön, klopfoljuk ki, majd a fóliát levéve, ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk meg. Hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek átjárják a húst.

Vegyük ki a fagyasztóból a fűszervajat, majd helyezzük rá az előzőleg kiklopfolt, befűszerezett csirkemell keskenyebb végére. Ezután a két szélét hajtsuk be a húsnak, majd szorosan tekerjük fel, hogy teljesen zárva legyen minden oldalról.
A megtöltött, feltekert húst ezután tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára, hogy megdermedjen, és a panírozásnál könnyebben tudjunk dolgozni vele.


A fagyasztóból kivett húst ezután kétszer panírozzuk be lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába. (a dupla panírozásnak köszönhetően sütésnél  nem fog szétnyílni a hús)

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd amikor már kellően felforrósodott, helyezzük bele a bepanírozott húst. A hús vastagságától függően, süssük mindkét oldalát 6-7 percig, hogy a hús átsüljön, és szép aranybarna legyen.(én sütés közben többször átfordítottam)

Tálaláskor ízlés szerinti körettel pl. rizzsel, hasáb burgonyával, vagy krumplipürével kínálhatjuk.


2 megjegyzés: