2013. március 18., hétfő

Grillázskrémes csokoládétorta.



 A hétvégére készült ez a finom, krémes torta, és olyan kapós volt, hogy rövid idő alatt el is fogyott. Hiába nálunk a krémes süteményeknek, tortáknak senki nem tud ellenállni. A napokban grillázst készítettem (egy kedves ismerősömnek sütöttem fatörzset), és abból maradt egy kevés, így aztán nem is volt kétséges, hogy a mascarponés-tejszínhabos krémbe azt is belekeverem. A torta tésztája egy egyszerű, könnyű, kakaós piskóta, melybe most egy kevés kukoricalisztet is kevertem. Mielőtt megtöltöttem a tortát az elkészült grillázskrémet megfeleztem, és az egyik feléhez olvasztott csokoládét kevertem. Így a megtöltött torta nem csak mutatósabb, de finomabb is lett. Mi hétvégi desszertként nassoltuk el, de szerintem akár egy ünnepi asztalon is megállná a helyét.






Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es tortaformához:


 7 dkg liszt
1 ek kukoricaliszt
2 ek kakaó
1/2 tk sütőpor
10 dkg porcukor
3 nagy tojás


Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra. (kb. 10 percig keverjük hogy jó habos legyen)

Ezután szitáljuk a hab tetejére a sütőporral elkevert lisztet, a kukoricalisztet, és a kakaót, majd keverőlapáttal óvatosan keverjük össze.

A tortaformákat kenjük ki alaposan vajjal, és szórjuk meg liszttel, majd osszuk el kétfelé a tésztát és öntsük bele a formákba. (én szilikonos formában sütöttem, így csak vékonyan vajjal kentem ki)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki egészen.






Grillázskrém hozzávalói:


25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg csokoládé (60 %-os)



A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután kanalanként keverjük hozzá a darált grillázst. (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez. (figyeljünk hogy a Hulalát ne verjük túl kemény habbá)
Ezután osszuk el kétfelé a krémet.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük ki. Ezután keverjük hozzá a kettéosztott krém egyik feléhez.

Helyezzük tálcára az egyik  teljesen kihűlt tésztalapot, majd kenjük rá a fehér krémet. Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és kanalazzuk a tetejére a csokoládés krémet. 
Az elkészült tortát tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

6 megjegyzés:

  1. Hűha! ezért megéri bűnözni néhanapján :)

    VálaszTörlés
  2. Hát te aztán Gizike, nagyon jól értesz a mascarponés krémekhez. Fantasztikus ez a torta , de szivesen ennék belőle egy szeletet. Igazán jó kombináció a csokoládés krémmel! Puszillak

    VálaszTörlés
  3. Ha én is ajánlhatom a beszerzett húsvéti felkészülési "tankönyvemet" : A magyar úri család konyhája c.(Podruzsik B)finom csokoládétorta, mogyorótorta, narancskrém torta, eperkalács, rántott szilvák, stbb., gyerekkorunk ízei. (bookline)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon rusztikus hangulatú torta! Csak úgy lazán megtöltve... fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gizi ! Érdeklődöm, hogy a kukorica liszt mit tesz a piskótával ?? miért kell bele
    köszönöm a válaszát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! A kukorica liszt ki is maradhat, helyette mehet bele sima liszt. Én azért tettem bele, mert így kaptam annak idején a receptet. A tészta talán kicsit tömörebb lesz, ha kukorica liszt is van benne, de azért ne egy nehéz-tömör tésztára gondolj.

      Törlés