2012. augusztus 4., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Mázas sertés-hasaalja.



Hétvégére most a sertésnek a legszaftosabb részéből, a hasaaljából készült sültet szeretném ajánlani. Nálunk igen kedvelt ez a hús, és már a blogbejegyzéseimben is többször szerepelt. Persze megpróbálom azért mindig más-más fűszerezéssel, és sütési technikával elkészíteni. Így ez a mostani recept is eltér az előzőektől. A húst tegnap először egy zöldséges alap lében puhára főztem, majd teljesen kihűtve, az éjszakát a hűtőben töltötte. (erre azért van szükség, hogy a húsrétegek szépen egyben maradjanak sütés közben) A mai napra már csak a balzsamecetes-mézes-szójaszószos pác elkészítése, majd a hús sütése maradt. Sütés után pedig egy vaj puha, szaftos, és nagyon ízletes sültet kaptam. Tálaláskor finom puha péksüteményt, (óriáskiflit) és paradicsomos-cukkini salátát (receptje itt megtalálható) kínáltam mellé.







60-70 dkg sertés hasaalja
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1/2 zeller
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
egész bors


Pác hozzávalói:

2-3 ek olaj
2 ek balzsamecet
2 ek méz
2 ek szójaszósz
1/2 citrom leve


A hasaalját vágjuk fel nagyobb kockákra, majd tegyük egy edénybe, és adjuk hozzá a megtisztított, és feldarabolt zöldségeket.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd főzzük puhára.(arra azért vigyázzunk, nehogy túlfőjön, és szétessen a hús)
A megfőtt húst szedjük ki egy tányérra, majd hűtsük ki teljesen. Ezután pár órára, vagy egy egész éjszakára tegyük be a hűtőbe mielőtt készre sütnénk.


A pác hozzávalóit tegyük bele egy tálkába, majd keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőbe öntsünk egy-két ek olajat, majd a hűtőből kivett hús minden oldalát süssük szép aranybarnára. 
Amikor már minden oldala szép aranybarna, öntsük rá az összekevert pácot, és süssük még pár percig. Sütés közben többször forgassuk meg, és kanalazzuk a pácot a sülő húsra. Addig süssük, még kicsit besűrűsödik a máz, és teljesen bevonja a húst.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá salátát, friss kenyeret, péksüteményt, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré is. 
Én most paradicsomos-cukkini salátával, és puha péksüteménnyel tálaltam.


10 megjegyzés:

  1. Hű, de guszta! Jó kis kalóriabomba! Nagyon finom lehet! Nem vettem még hasaalját, de így is kell kérni a hentestől? Legközelebb veszek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, hát bizony kalória az van benne, de olyan finom!!!:) Én még nem vettem hentesnél, de gondolom így kell kérni. Szerintem bőrös malachúsból is elkészíthető, és lehet nem is ennyire zsíros.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, de nekem az a cukkini saláta jobban bejön:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helga a cukkini saláta nálunk is nagyon kedvelt, mostanában mindenhez azt készítek.:)

      Törlés
  3. Én a hasaaljából eddig abált(csécsi)szalonnát készítettem.Egy hentes tanított a receptre.Igen finom,de naaaaaaaaaaaaaaagyon zsíros!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Pannikám, abált szalonnát mi disznóvágáskor készítünk, persze nem tudom megállni hogy ne egyek belőle, és sajnos utána napokig szenvedek.:)) Így megsütve, na meg részemről a felesleges zsíros rész levágva, már nem olyan veszélyes, és nagyon finom.

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet! Megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki bizony az, szívesen küldenék neked egy kis kóstolót.:)

      Törlés
  5. Hü de szenzációs, gyönyörü szine, ropogós, és puha...nálunk ezt PORK BELLY-nek hivják ami nagyon drága, és előre meg kell rendelni. Te aztán nagyon értesz hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth ettől a máztól lett ilyen csodálatos a színe, és ízre is fenséges finom volt. Itt nálunk nem is tudom, hogy lehet-e elkészítve vásárolni, én még nem láttam. Hosszú évekig gondban voltam a disznóvágás után, hogy mit is kezdjek a hasaaljával, mert túl zsírosnak találtam. Ma meg már az a gondom, hogy kevés van belőle, mert igencsak megszerettük.:)

      Törlés