2012. március 30., péntek

Túrókalács.



Nagyon ritkán sütök kelt tésztát, kalácsot pedig még ritkábban. A húsvéti ünnep viszont nálunk sem múlhat el kalács nélkül. Ilyenkor összeszedem minden bátorságomat, és nekilátok a kalácssütésnek. Minden évben másfajtával próbálkozom, és eddig szerencsére mindig nagy sikerem volt. Idén a GoodFood magazinban találtam meg a számomra legjobban tetsző receptet. Sőt nem is egy receptet, hanem rögtön kettő is kiválasztásra került. Húsvétra viszont két kalács kicsit sok lenne, így mivel mindenképpen szerettem volna mindkettőt megsütni, ma elkészült ez az igen egyszerű, ám annál finomabb túrókalács. Ez a recept  azért ragadott meg elsőre, mert minden macera nélkül elkészíthető, és nem kell különösebb kézügyesség a megformálásához. A tésztája sütés után nagyon könnyű, nem száradt ki, ízre pedig nagyon finom. Én most a magazinban szereplő hozzávalók mennyiségének csak a felét vettem, igaz a túróból a megadott 10 dkg-ot tettem bele, így egy kisebb kalács sült ki belőle. Persze már bánom, mert sárgabaracklekvárral olyan finom volt, hogy bizony egy nagyobb kalácsra is simán rágyőztünk volna. (a receptben az eredeti mennyiségeket adom meg) A Húsvéti asztalon is megállja a helyét, így bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt (BL5-ös)
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg túró (dupla mennyiséget is elbír)
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
1-2 dl tej
1 db tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja





Az élesztőt  kb. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatni.

Egy tálba beletenni a lisztet, a csipet sót, a vajat, és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverni a túrót, a maradék kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beletenni a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
Elkezdeni összegyúrni, és apránként adagolni hozzá a maradék langyos tejet, hogy egy könnyen gyúrható, nem túl lágy kalácstészta legyen.
Az elkészült tésztát ezután kelesztőtálba tenni, majd langyos helyen kb. 40 percig keleszteni.

Kelesztés után a tésztából egy cipót formálni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni. Tetejét konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 20-25 percig újrakeleszteni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a kalácsot rácsra helyezni, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a kalács tetejét porcukorral megszórni, és ízlés szerint lekvárral kínálni.

16 megjegyzés:

  1. Pompás! Balacklekvárral meg pláne ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!!! Saját lekvár, így bizony az is nagyon finom.:))

      Törlés
  2. Nagyon szimpi kalácsrecept, ez még nekem is menne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is pont az egyszerűsége miatt választottam, és csakis ajánlani tudom!!!:)

      Törlés
  3. Hmm, nem semmi! Igazán ínycsiklandó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszi, egy próbát mindenképpen megér.:)

      Törlés
  4. Guszta nagyon és finom jó puha lehet! Elteszem a recepted későbbre, szerintem már most nem próbálkozom, de nagyon tetszik. Főleg valóban az hogy egyszerű, a fonást és sem szeretem nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva mindenképpen próbáld ki, nagyon finom,és még másnapra sem szárad ki. Nekem a fonás soha nem sikerül, olyan béna vagyok hozzá.:)

      Törlés
  5. Csodás kalács, már csak túró kéne hozzá:) Nem tudom miért kell neked bátorság a kalács sütéshez, ez is nagyon szuper lett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszönöm. A múltkor úgy emlékszem azt írtad, hogy sikerült krémes túrót, vagy ricottát venned. Szerintem azzal is meglehet sütni, esetleg kevesebb kell bele a krémessége miatt.

      Törlés
  6. Que hermoso color es una delicia esponjosa muy rica,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita! Muchas gracias.
      Deliciosa pasta suave y delicioso.
      Es muy fácil de cocinar.abrazos y abrazos.

      Törlés
  7. Én ettem már túróval készültet és nagyon tetszett, ügyes vagy, hogy azért csak belevágsz a kalácssütésbe! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska én még nem ettem, de ezután másként lesz, mert nagyon finom volt. Szeretem a kihívásokat, és pl. egy fonott kalács nekem már annak számít. Mivel ritkán sütök, így még csak esélyem sincs, hogy valaha megtanuljam szépen fonni.:)

      Törlés
  8. Olyan profizmus van az oldaladon található ételek és sütemények elkészítésében, szerintem a kalácssütés mellőzésének más oka lehet! ;))
    Nagyon jó kis kalácsreceptet hoztál, nem átlagos, megjegyzem! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, nagyon köszönöm!!! A főzéssel és a sütéssel nincs is gondom, csakis a formázással, díszítéssel. Kézügyességem egyenlő a nullával sajnos. Elnézem Te is olyan szépségesen tudsz feldíszíteni pl. egy tortát,na ez nekem nem megy. A kalács nagyon finom, és egyszerű elkészíteni, így csakis ajánlani tudom.:)

      Törlés