2012. március 15., csütörtök

Mascarponés-kakukkfüves paradicsomleves polentával.



Az alapötletet ehhez a leveshez megint csak a GoodFood magazin receptje adta. Na nem mintha a benne szereplő receptek egytől, egyig nem volnának igencsak finomak, és szerintem mindenki számára elkészíthetőek, viszont nem is én lennék, ha éppen csak egy kicsit nem változtatnék rajtuk. Amikor először a kezembe vettem ezt a magazint, rögtön eldöntöttem, hogy a benne szereplő leveseket mindenképpen elfogom készíteni. Ma a paradicsomlevesre esett a választásom, és annyit változtattam az eredeti recepten, hogy bazsalikom helyett én kakukkfüvet tettem bele. Az ötlet pedig onnan jött, hogy éppen a kertbe nézelődtem, és megláttam a kakukkfüvet, melyet az ősszel bent hagytam a földbe. A nagy hideg ellenére is szépen átvészelte a telet, így most megint frissen szedve kerülhet az ételekbe. Levesbetétnek mint mostanában többször, megint polentát készítettem. Most kukoricadarából, majd hogy még jobban passzoljon a leveshez, olívaolajon kicsit megpirítottam.  A mascarponétól selymesen krémes leves, és a polenta bizony nagyon jól illetek egymáshoz.





Hozzávalók a leveshez:

10 dkg sűrített paradicsom
1 ek kristálycukor (v. édesítő)
1 db zöldségleveskocka
5 dl víz
1 ek mascarpone
őrölt bors
worchester szósz
kakukkfű

A sűrített paradicsomot és a vizet egy edénybe tenni, majd simára keverni. Ezután hozzáadni a cukrot, a zöldségleveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, worchester szószt, és a kakukkfüvet.
Ezután felforralni, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzni.(közben ha szükséges még utánaízesíteni)
Amikor a leves készre főtt, állandó keverés mellett hozzáadni a mascarponét és kézi habverővel simára keverni. (én mielőtt hozzáadtam a mascarponét, szűrőn átszűrtem, hogy még selymesebb legyen majd a leves)
Végül pedig tálalásig melegen tartani.


Polenta hozzávalói:

7 dkg kukoricadara
2,5 dl víz
őrölt bors
5 dkg sajt
2 ek olívaolaj

A vizet felforralni 1 ek kukoricadarával és egy kevés sóval.  Amikor már forr, állandó keverés mellett hozzáönteni a maradék kukoricadarát, majd ízlés szerint megszórni őrölt borssal, és ha szükséges még egy kevés sóval. 
Ezután lassú tűzön, kevergetve addig főzni, még az edény alján keletkezett rétegtől elválik.  Ekkor hozzáadni a reszelt sajtot és jó alaposan összekeverni. 
Ezután levenni a tűzről, majd egy vágódeszkára borítani. Vizes késsel ízlés szerinti vastagságúra formázni, majd teljesen kihűteni.
Amikor már teljesen kihűlt, ízlés szerint kockákra felvágni.

Egy teflon serpenyőbe felhevíteni az olajat, majd a feldarabolt polentát beletenni, és pár perc alatt megpirítani, hogy szép színt kapjon.

Tálaláskor a levest tányérba szedni, majd belehelyezni néhány megpirított polenta kockát. (ízlés szerint bazsalikommal is készíthetjük a levest, de a kakukkfű is nagyon jól illik a paradicsomhoz)


18 megjegyzés:

  1. Mascarponéval még nem próbáltam, nagyon jól hangzik4

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, nyugodtan próbáld ki. A mascarponé csakis jót tesz neki, finom selymes, és krémes lesz tőle.

      Törlés
  2. Nálunk a paradicsom leves bármekkora mennyiségben jöhet, ki fogom próbálni így is. Bár kell még egy fontos összetevő a kisfiam szerint. A betűtészta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, a betűtészta biztosan jól fog mutatni benne, na és ha a fiacskádnak az a kívánsága, hát ki ne hagyd belőle.:)

      Törlés
  3. Én is a leves kedvelők táborába tartozom! Polentával még nem ettem. Az eredeti receptben is meg kellett pirítani a polentát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sándor!
      A leves nálunk is nagy kedvenc, igaz bevallom, ennek ellenére egyre ritkábban főzök. Az eredeti receptben nem polentával, hanem sajtos pirítóssal tálalták. A polenta a saját ötletem volt, és mivel nem szerettem volna, hogy szétázzon a levesbe, így megpirítottam egy kicsit. Nagyon finom volt, bátran merem ajánlani Neked is.

      Törlés
  4. Nagyon érdekes és izgalmas kombináció:) A polenta nagyon tetszik benne, mostanában nagyon rákaptunk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, eredetileg bazsalikommal készült, de kakukkfűvel is nagyon finom volt. Én is szívesen készítek mostanság polentát, nagyon szeretem.:)

      Törlés
  5. Még sosem készítettem polentát, szívesen megenném ezt a levest, imádom az ilyesmit:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, szerintem érdemes lenne megpróbálkoznod a polentával, mert egyszerű és nagyon finom. Nem csak levesbe, de szaftos-pörköltes alapú húsokhoz is nagyon szeretem.:)

      Törlés
  6. adoro las sopas y la polenta es deliciosa,esto luce de maravilla,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  7. Gizi, nagyon guszta és finom a paradicsom leves a mascarpone, és méghozzá a polenta kockákkal. Különleges, és elegáns leves. Én még nem használtam mascarponét levesben de szószban igen! Jó kis recept. Szép Vasárnapot kivánok.
    Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, nagyon köszönöm!! Nyugodtan próbáld ki a krémlevesekbe is a mascarponét. Nagyon finom, krémes és selymes állaga lesz tőle. Na és tudod, én mascarpone imádó vagyok, így mindenbe jöhet.:)Puszillak!

      Törlés
  8. Különleges paradicsomleves! Nagyon finom lehet. Mascarpone-t még én sem használtam leveshez. Gondolom hasonlót tesz vele, mint a tejszín, krémesít és lágyít...Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, köszönöm. Igen sokkal krémesebb és finomabb lesz tőle a leves, nyugodtan próbáld ki. Biztosan Neked is ízleni fog.

      Törlés
  9. Delicioasa supa asta!
    O duminica frumoasa,
    Maya
    xo

    VálaszTörlés