2012. március 10., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Grillezett hússzeletek zöldborsós-bulgurral.



Csodálatos napsütés, remek idő, talán végre ideért az igazi tavasz. Ki szeretne ilyenkor órákat tölteni a konyhába főzőcskézéssel, mert  én bizony nem. Így aztán megint egy olyan hétvégi receptet hoztam, melyet röpke egy óra alatt elkészíthetünk, a végeredmény pedig mint a képen is látszik, magáért beszél. Bevallom a GoodFood magazinban bukkantam rá egy igen tetszetős, és remek receptre, melyet a "Citromos-kakukkfüves grillezett sertéshús árpagyönggyel" titulussal illettek. Mivel igencsak kedvelem az árpagyöngyöt, rögtön tudtam, ezt a receptet nekem el kell készítenem. Aztán a hozzávalók tanulmányozása során rájöttem, hogy sajnos nekem nincs itthon spenót. Gondoltam ez nem akadály, teszek bele helyette zöldborsót.(végül is, az is olyan szép zöld) Csalódás csak akkor ért amikor szembesültem azzal a ténnyel, hogy elfogyott az árpagyöngy, és üresen kong a polcon a helye. Gondolat azért sem adom fel, és juszt is ennek a receptnek az alapján készítem el a mai ebédet!!!! Végül is így született meg a saját receptem, melybe az árpagyöngy helyett bulgur, a spenót helyett pedig zöldborsó került. Azt nem tudom milyen lehetett az eredeti recept alapján elkészített étel, de azt biztosan állíthatom, hogy az én variációm nagyon-nagyon finom volt.





Hozzávalók 2 személy részére:

6 kisebb szelet hús (sertés, csirke v. pulykamell)
2 ek balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj

20 dkg bulgur
15 dkg zöldborsó
1 db lila hagyma (kisebb)
1 ek koriander (egész)
6 dl víz
2 db zöldségleveskocka
kakukkfű (bőven)
őrölt fehér bors
1 citrom leve
2 ek olívaolaj


A balzsamecetet egy tányérba kanalazni, majd belenyomni a fokhagymát. A vékonyra leszeletelt húst sózni, megszórni ízlés szerint őrölt borssal, majd beleforgatni a balzsamecetes-fokhagymás keverékbe. kb. 15-20 percig állni hagyni,  és közben egyszer átforgatni.

Egy teflon serpenyőbe beleönteni az olajat, majd felhevíteni. Ezután belehelyezni a bepácolt hússzeleteket, majd ráönteni a páclevet. Ezután fedővel lefedni, majd alacsony hőfokon, addig párolni, még teljesen szaftjára sül. Ekkor levenni a fedőt, majd pár perc alatt, mindkét oldalát szép pirosra sütni. Tálalásig melegen tartani.

A lila hagymát nagyon apróra felvágni, majd egy serpenyőbe az olívaolajon a korianderrel együtt, elkezdeni párolni. 3-4 perc után hozzáadni a bulgurt, majd alaposan összekeverni, kicsit megfuttatni. Ezután felönteni a vízzel, és hozzáadni a zöldborsót is. (ha fagyasztott, nem kell előtte kiengedni, mehet bele fagyosan)  Ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, hozzáadni a kakukkfüvet, (tegyünk bele bőségesen) majd belenyomni a citrom levét. 

Végül felforralni, majd alacsony hőfokon, lefedve, addig párolni, még teljesen magába szívja a folyadékot, és megpuhul. (mire teljesen felszívja a vizet, akkorra teljesen megpuhul, és szépen szétpörögnek a bulgur szemek)

Tálaláskor a puhára főtt zöldborsós-bulgurt a grillezett hússzeletekkel kínálni.

16 megjegyzés:

  1. Jó kis recept, nálam azt hiszem spenóttal készülne...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, én is szívesen tettem volna bele spenótot, de sajnos nem volt. Viszont mindenképpen azzal is kifogom próbálni.:)

      Törlés
  2. Nagyon finom, a hús is meg a köret is. Nem olyan régen fedeztem fel a bulgurt, szerencsére annyira ízlik mindenkinek, azóta rendszeresen készítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hús a balzsamecettől nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. A bulgurt én véletlenül fedeztem fel. Kuszkuszt szerettem volna venni, de nem figyeltem, csak azt láttam sok az u-betű, így lekaptam a polcról, és itthon vettem észre a cserét. Nagyon örülök, hogy így történt, mert azóta nagy kedvencem lett.

      Törlés
  3. Igazán guszta lett! Finom ebéd hétvégére :)

    VálaszTörlés
  4. Nem ettem még bulgurt. Szívesen megkóstolnám. Hol lehet kapni? Nagyon guszta a husi is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, én a CORA-ba szoktam venni, de szerintem nagyobb üzletekbe biztosan lehet kapni. Neked biztosan nagyon ízlene, remélem sikerül beszerezned.

      Törlés
  5. Mi nagyon szeretjük a bulgurt bár nem egy olcsó köret. (Én a Spar-ban veszem, a sok hiányosság ellenére ezt még lehet kapni. :D)
    Csodásan néz ki az ebédetek, nagyon finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi köszönöm!! Látod én az árára nem emlékszem, de én egyedül eszem, és így egy csomagból sokszor tudok főzni.

      Törlés
  6. Imádom a bulgurt!!!
    Nagyon guszta lett az ebédetek!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zitus köszönöm!!! Látom többek között ebben is egyezik az ízlésünk, én is imádom!!! Sokszor csak bő enyhén sós vízbe, zöldségekkel együtt puhára főzöm, majd leszűröm, sózom, borsozom, és már eszem is.:)

      Törlés
  7. Gizike, nagyon a kedvemre készitetted ezt a finom ebédet, mivelhogy mind ezek a hozzávaló dolgok megvannak nekem. A bulgur mindig van itthon, ugyszintén a balzsami ecet, a sertés szeletek a fagyasztóban...amit utolsó percre veszem ki mikor nem tudom hogy mit is főzzek. A grill serpenyőm is kézen áll persze. Tegnap este turkey burgert...darált pulyka husbol burgert csináltam a grill serpenyőben, ami gyorsan megy.
    A bulgurbol legtöbbször bulgur salátát csinálok, de a te módiasan készitett, nagyon tetszik nekem a hus mellé!
    A tányér is igazán szép, a lányomnak van majdnem teljesen egyforma!
    Remélem a mérleg holnap nem fog csalódásra tenni téged!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, de jó, megint egy olyan étel melyet mindketten szeretünk. A bulgur nagy kedvencem, és zöldségekkel, még hús nélkül is szívesen megeszem ebédre. Nyugodtan készítsed el, biztosan Neked is ízleni fog, mint a köret, mint pedig a hús.
      A tányért egy piacon vettem, van hozzá egy kistányér is, és csak fényképezéshez használom. Nagyon szép kép van a közepén, csak azt sajnálom, hogy ugye az így nem látszik.
      A mérleg kegyes volt hozzám, és nagyon elégedett voltam a súlyommal.Remélem Te sem csalódtál, és sikeresen folytatjuk a kilók elleni harcunkat.

      Törlés
  8. excelente receta que rico ocupar el trigo acá le llamamos trigo partido o locro,me parece que el fulgur tiene más proceso,luce muy sabrosa,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita gracias.
      También llamado trigo roto.
      Es deliciosa con verduras cocidas. abrazos y abrazos.

      Törlés