2012. február 13., hétfő

Nagy briós Michel Roux "tészta varázs" című könyvéből.



Megint csak  azt tudom mondani, annyira magával ragadó ez a könyv, hogy nincs olyan nap, hogy ne lapozgatnám újra, és újra át. Persze nem csak lapozgatom, és olvasgatom, de el is csábulok (csábulunk) a csodálatos fotók láttán. A hétvégén is így történt, nem tudtam nemet mondani, és megsütöttem életem első briósát. Igen ez volt az első briós melyet megsütöttem, és a könyvben lépésről, lépésre történő pontos leírásnak köszönhetően, éppen olyan szépséges,  és nagyon-nagyon finom brióst kaptam. Mivel ezt a tésztát pár órára a hűtőbe kell pihentetni, így este robotgép segítségével bedagasztottam, majd következett a pihentetés. Reggel egy teljesen más állagú tésztát kaptam, melyet nagyon könnyen megformáztam. Nagyon örültem, mert a formában lévő briós, éppen olyan szép volt mint a könyvben. Újrakelesztés után bekerült a sütőbe, és én alig vártam hogy megsüljön, kihűljön, és végre megkóstolhassam. Mennyei finom lett!!! A tésztája légiesen könnyű, és szaftos volt. Igaz ez volt az első briós sütésem, de azt már most tudom, hogy nem az utolsó. Mindenkit csakis biztatni tudok, hogy próbálja ki ezt a remek receptet.





Hozzávalók 2 db nagy brióshoz:

 70 ml langyos tej
15 g friss élesztő
500 g liszt
10 g só
6 db tojás
350 g puha vaj
30 g kristálycukor
tojásmáz (1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel)





Az tejet egy pici cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.

A robotgép táljába beleönteni a lisztet, a sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverni. Ezután spatulával lekaparni a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverni.

Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverni. Ezután egy kis adagot hozzáadni a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítani a robotgépet, és apránként hozzáadni a többi cukros-vajat is.
Amikor már az összes cukros-vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítani a robotgépet, és kb. 10 percig továbbkeverni a tésztát, hogy egy sima állagot kapjon.

A dagasztás befejezése után  a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára keleszteni.

A kelesztés befejezése után a tésztát a kézzel 2-3-szor visszaütögetni, majd kicsit átgyúrni.
Ezután a tálat folpack fóliával lefedni, majd több órára a hűtőbe tenni pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát)

Egy briós elkészítéséhez  600 g tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.

A tésztát szétosztani egy 400 g-os, és egy 200 g-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázni, majd a briósforma aljára helyezni. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrni, és egy mélyedést csinálni.(lyukat)

A kisebbik darab tésztából labdát formázni, majd oválisra formázni.
Ezután két ujjunkat belisztezni, majd gyengéden lenyomni az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe, úgy hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.

A tészta minden kilátszó részét lekenni a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára keleszteni.
Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenni a tojásos-tejes keverékkel, majd egy hideg vízbe mártott ollóval, 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejteni a tésztán. Ezután rögtön a sütőbe tenni.

A sütőt előmelegíteni 200 fokosra, majd behelyezni a brióst és 15 percig sütni. Ezután a hőmérsékletet levenni 170 fokra és 30 percig továbbsütni. ( Én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem. A sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen.)
Amikor a briós készre sült, a sütőből kivenni és pár percig a formában hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst, éles késsel ízlés szerint felszeletelni, majd vajjal és lekvárral kínálni.

30 megjegyzés:

  1. Nincs mese sajnos le kell hogy tiltsam magam a blogodrol 2 hétre.Akkor ugyanis végre a mancsomba tarthatom az én könyvemet is végre!!!Hosszu idő...de háát.Ugy hogy remélem nincs harag!:))(Ez amugy csak vicc...ugyse bírom ki.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vica sajnos nem ígérhetem meg, hogy nem fogok addig több finomságot megsütni a könyvből, mert már tervben van a következő.:))) Meglátod, le sem fogod tenni a könyvet, mert szinte olyan izgalmas mint egy krimi.

      Törlés
  2. Kedves Gizi! A lisztet kifelejtetted a receptből. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm hogy szóltál!!!! Többször is átolvastam, és sajnos nem vettem észre, de már szerencsére pótoltam.:)

      Törlés
  3. Jajj de csodálatosan néz ki!! Szívesen elnyammognék egy pár szeletet, de sajnos csak gyönyörködöm, mert a sütőm használhatatlan jelen pillanatban :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!!! Olvastam hogy mi történt a sütőddel, és nagyon sajnálom. Reménykedjünk, hogy hamarosan újra Te is süthetsz majd.

      Törlés
  4. Valóban nagyon szépre sikerült. Látni, hogy milyen szép foszlós belülről is. Megkenve baracklekvárral, egyszerűen szemet gyönyörködtető!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!!! Nagyon finom lett, és úgy örülök, hogy elsőre pont olyan szép lett mint a könyvben lévő fotón.:)

      Törlés
  5. Már megint kínzol!!! Ez valami csoda! Szuper jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! Mivel nem szeretnélek "kínozni" inkább küldök egy kis kóstolót.:)

      Törlés
  6. Nekem sajnos nincs meg ez a könyv, de nagyon jó, hogy te megmutatod a recepteket! :) Remélem még jó sokat! :DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom hogy Te nem kaptál könyvet, mert biztos vagyok benne, hogy csodálatos süteményeket készítettél volna belőle. Nagyon finom lett ez a briós,érdemes megsütni. Sok receptet szeretnék még kipróbálni, de sajnos most még diétáznom kell.:)

      Törlés
  7. Bennem is Petra által leírtak fogalmazódtak meg- milyen jó is, hogy leírod, megmutatod, mert én sem ismerem a könyvet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska szívesen megosztom Veletek a recepteket, de annyira jó a könyv, hogy érdemes lenne azért megvenni. Több dolog van, amit sajnos így nem lehet megmutatni.:)

      Törlés
  8. Tényleg jó kis könyv lehet. Ez a briós pedig istenien néz ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm,nagyon jó könyv, sok hasznos tanáccsal és csodálatos fotókkal. Na és pontosan leírt receptekkel!!:)

      Törlés
  9. Gyönyörű ez a családi briós!:)Olyan szép a bélzete!Szívesen elfogadnák egy szeletet a reggeli kávéhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és tényleg elég családias méretű. Kicsiknek nem mertem volna nekiállni, mert tuti nem lettek volna ilyen szépek. Küldöm a szeletet a kávéhoz.:)

      Törlés
  10. Csodálatosat alkottál Gizike!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!!!! Csakis biztatni tudlak, hogy süssed meg Te is, nem fogsz csalódni benne.:)

      Törlés
  11. Hú az anyját Gizusom,nem semmi ez a briós,csodaszép lett,szinte a látvánnyal érezni lehet az ízét,nagyon finom,persze azért jobb lenne élőben:)Puszilunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dittus nagyon köszönöm!!! Sajnálom hogy élőben nem tudlak megkínálni vele, mert nagyon finom!!! Puszilom az egész családot!:)

      Törlés
  12. Nagyon, de nagyon gyönyörü lett a nagyo Briósod, Gizi...már is viszem a receptet, és kipróbálom én is. Olyan finom, hogy ilyesmi finomságot nem tudom megállni hogy ne egyek belőle egy gyönyörü nagy szeletet, vaj, és lekvárral...csorog a nyálam, ha tovább bámulom a képet!
    Boldgo Valentin Napot kivánok, szeretetttel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon köszönöm!!! Diéta ide, vagy oda, mindenképpen süssed meg, mert mennyei finom. Én legszívesebben megettem volna az egészet, de azért visszafogtam magam, és 2 szeletkénél megálltam.:))

      Törlés
  13. Na látod, annyira megzavarodtam, hogy rosszul irtam le...ha, ha!

    Boldog Valentin Napot!

    Happy Valentine's Day!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm, és én is Boldog Valentin Napot kívánok Neked!!!

      Törlés
  14. Istenien néz ki, biztos csodásan finom volt! Olyan, de olyan ügyes vagy!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María nagyon-nagyon köszönöm!! Nyugodtan süssed meg Te is, meglátod a Tied is ilyen szép, és finom lesz.

      Törlés