2012. február 10., péntek

Macaron féleség.



Csakis macaron féleségről beszélhetek, mert  sem szép talpacskája nem lett, de még ráadásul sütés közben meg is repedezett a teteje. Ennek lehet akár az is az oka, hogy hirtelen döntöttem el, hogy szép rózsaszín macaronokat sütök, ezzel is ötletet adva a Valentin napi desszert elkészítéséhez, és a tojásfehérje még akkor a fagyasztóban várakozott a sorára. Gyorsan elővettem, és mivel türelmem nem volt hogy kivárjam még teljesen felenged, még félig fagyos állapotban kezdtem el felverni. Végül aztán a hozzávalók összekeverése után, szép habos kis korongokat kanalaztam a sütőpapírra, és hogy még formásabbak legyenek kis körkörös mozdulatokkal formáztam meg őket. Lehet ezzel megint csak hibát követtem el, és ezért nem lett talpa sütés közben. Mindennek ellenére a mogyorókrémmel összeragasztva,  nagyon finom desszertet kaptam. Maradék tojásfehérje felhasználásához csakis ajánlani tudom. Legközelebb, (mert azért lesz legközelebb) jobban odafigyelek majd, és akkor hátha tökéletesebbre sikerülnek majd a macaronjaim. Az én sikertelenségem persze azért ne vegye el senki kedvét attól, hogy megpróbálkozzon a macaron sütéssel, mert ha külalakra nem is sikerül a legszebbre az íze állítom kárpótolni fog érte.





Hozzávalók:

6,5 dkg mandula (szeletelt)
12,5 dkg porcukor
6,5 dkg tojásfehérje (2-3 db tojásé)
4 dkg kristálycukor
piros ételfesték

A szeletelt mandulát aprítóval összeaprítani, majd hozzászitálni a porcukrot.
A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdeni habbá verni, majd amikor már kezd jó habos lenni, állandó keverés mellett hozzáadni a kristálycukrot, és egy pici ételfestéket, majd kemény habbá verni.(szép rózsaszín hab legyen)
Ezután a cukros-mandulát óvatosan fakanállal a habhoz keverni.

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a masszát habzsákba tölteni és egymástól kicsit távolabb,  egyforma korongokat nyomni a papírra. (én teáskanállal kanalaztam a papírra a korongokat)
30 percig szobahőmérsékleten száradni hagyni.

A sütőt előmelegíteni 160 fokra, majd behelyezni a tepsit és 10-12 perc alatt szép világos színűre sütni.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni, majd óvatosan leemelni a sütőpapírról.

Tálalás előtt a teljesen kihűlt korongokat ízlés szerinti krémmel összeragasztani. Én mogyorókrémmel ragasztottam össze.

8 megjegyzés:

  1. Így már én is jártam...Ne csüggedj legközelebb sikerül igazira! Egyébként nagyon finom sütike lett így is belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti kicsit bosszantott, mert olyan szép volt a hab. Na de így is elfogyott, és legközelebb remélem jobban sikerül.

      Törlés
  2. Azért jöhetne pár darab belőle...:) Nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  3. Hát nekem mindegy milyenre akartad, igy is tök jól néz ki:) Biztosan nagyon finom is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!!! Nagyon finom, csakis ajánlani tudom.:)

      Törlés