2012. február 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sertés szűzpecsenye Wellington módra.




A hétvégi ebéd elkészítéséhez megint  Michel Roux "tészta varázs" című könyvéből választottam ki a briós tészta kevésbé gazdag, sós változatát. Ez a tészta kiválóan alkalmas arra, hogy tölteléket, vagy húst süssünk benne. Mivel éppen volt itthon nagyon szép sertésszűzpecsenye, így gondoltam a Wellington bélszínhez hasonlóan ebbe a tésztában sütöm meg. A tésztát a brióstésztához hasonlóan kell dagasztani, keleszteni, majd a hűtőbe pihentetni, így azt már tegnap este előkészítettem. A szűzpecsenyét szintén előkészítve, vagyis lehártyázva, sózva, borsozva, éjszakára a hűtőbe pihentettem. Reggel folytattam a gombás töltelék elkészítésével, majd pedig az összeállítással, és a sütéssel. Most sem kellet csalódnom a könyvben lévő receptben, mert az utasításokat betartva, éppen azt a tésztát kaptam, amit vártam. A szépen megsült tészta, a fűszeres gomba, és a szaftos hús együtteséből, párolt zöldséggel, egy nagyon finom ebédet tudtam feltálalni. Én kicsit rózsaszínre sütöttem a hús, de ez nem azt jelenti, hogy nyers maradt volna, sőt nagyon finom szaftos volt. Aki teljesen átsülve szeretné fogyasztani, annak pár perccel tovább kell sütnie. Az igazi Wellington persze bélszínből készül, de én nem vagyok híve a marhahúsnak, ezért készítettem sertésszűzpecsenyéből, de akár csirke, vagy pulykamellből is készíthetünk hasonló finomságot.





Tészta hozzávalói:

130 ml langyos tej
6 g friss élesztő
225 g liszt
5 g só
2 tojássárgája
50 g vaj
23 g cukor

A langyos cukrozott tejbe belemorzsolni az élesztőt, majd letakarva felfuttatni.

A keverőtálba beletenni a lisztet, a sót, a tojássárgákat, majd hozzáönteni a felfuttatott élesztőt. A tésztát 5 percig alacsony fokozaton elkezdeni dagasztani.

Ezután a tál faláról egy spatulával lekaparni a ráragadt tésztát, majd 10 percig közepes fokozaton tovább dagasztani. (ekkor már egy sima állagú tésztát kapunk)

Ezután apránként hozzáadni a tésztához a vajat és kb. 10 percig tovább keverni, hogy a tészta szép sima legyen, mely már teljesen elválik a tál falától.

Végül a tésztát a tálban hagyni, letakarni konyharuhával, és szobahőmérsékleten 2 óra alatt a duplájára keleszteni.

A megkelt tésztát kézzel kicsit visszaütögetni, 2-3-szor kézzel átgyúrni, majd kelesztőtálba tenni. A tál tetejét ráhelyezve, pár órára a hűtőbe tenni, pihentetni. (24 óránál ne többre!!!!)





Töltelék hozzávalói:

1 db sertés szűzpecsenye
50 dkg gomba
1 db vöröshagyma
őrölt bors
őrölt köménymag
kakukkfű
petrezselyemzöld
2-3 ek zsemlemorzsa
1 db tojás a lekenéshez

A szűzpecsenyét a hártyáktól megtisztítani, majd minden oldalát besózni, megszórni őrölt borssal és pár óráig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják.(én este befűszereztem és éjszakára a hűtőbe pihentettem)
Egy serpenyőbe kevés olajat önteni, majd a hús minden oldalát körbepirítani, hogy szép színt kapjon. (én kb. 6-8 percig, közben többször átfordítva sütöttem elő a húst)
Ezután az elősütött húst, teljesen kihűteni.

A gombát megtisztítani, majd kisebb darabokra felvágni.
A vöröshagymát megpucolni, majd apróra felvágni.

A hús sütésénél visszamaradt zsiradékba beletenni a hagymát és üvegesre párolni. Ezután hozzáadni a feldarabolt gombát, majd ízlés szerint fűszerezni, megszórni apróra vágott petrezselyemzölddel, és addig párolni, még teljesen zsírjára sül.
Ezután teljesen kihűteni.

A teljesen kihűtött gombát botmixerrel pépesíteni, majd a zsemlemorzsát hozzáadni és jól összekeverni.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtani. Ezután a gombás pépből egy csíkot a tészta közepére kanalazni, ellapogatni, majd ráhelyezni a teljesen kihűtött, elősütött húst.
A maradék gombapéppel teljesen befedni a húst.
Ezután ráhajtani a tészta egyik felét, majd lekenni tojással, majd ráhajtani a tészta másik felét is. A két szélénél aláhajtani a kimaradt tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezni. Felvert tojással lekenni, majd több helyen villával megszurkodni, hogy sütés közben ne repedjen majd ki a tészta.
Ezután 30 percig hideg helyen pihentetni, majd a sütőbe helyezés előtt, újra átkenni a tojással.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőfokon, 25-30 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
Aki jobban megsütve szereti a húst, az 5-10 perccel süsse tovább, akkor nem lesz ilyen rózsaszín a közepe.

A sütőből kivéve a megsült tésztacsomagot kb. 5 percig pihentetni, majd ízlés szerint felszeletelve tálalni. Én most párolt zöldséget kínáltam hozzá, de fehérbormártással is nagyon finom.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Tetszik az elkészítési mód!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszönöm!! Próbáld ki nyugodtan, nagyon finom.

      Törlés
  2. De ügyes vagy, hogy ilyesmibe belevágsz. Én csak csorgatom a nyálam.

    VálaszTörlés
  3. De jó, nekem is kell az a könyv:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati nem fogod megbánni, ha rendelsz egyet, mert nagyon sok hasznos tanács, és recept van benne.:)

      Törlés
  4. Ez nagyon fincsi lehet :) Klassz a tálalása :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki nagyon köszönöm!! Bizony fincsi, próbáld ki Te is.:)

      Törlés
  5. Micsoda finomség:) Főleg azon a színes zöldségágyon, nagyon finom lehet:) Meg fogom nézni ezt a könyvet itt a könyvesboltban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike biztosan ott is meglehet venni ezt a könyvet, nagyon klassz, és biztosan Te is hasznát veszed majd.

      Törlés
  6. Érdekes ez a melegen-hidegen kelesztés, szép lett a kisült tészta. Nem is olyan egyszerű elkészíteni a Wellingtont, a látszat ellenére! Nagyon szépen tálaltad, ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska nagyon köszönöm!! Eddig el sem tudtam volna képzelni, hogy így is lehet a tésztát keleszteni, de reggelre gyönyörűen megkel a hűtőbe. Én ennek örülök, mert így kapkodás nélkül is elkészül ebédre. Próbáld ki Te is, meglátod nem fogsz csalódni benne. A napokban találtam Nálad is jó kis tésztás recepteket, azokat is kifogom próbálni.:)

      Törlés