2012. február 8., szerda

Birsalmás-sütőtök krémleves.



Árválkodott a polcon két szép birsalma, gondoltam főzök belőle egy krémlevest. Mivel éppen a sütőtököt daraboltam fel sütés előtt, eszembe jutott, hogy egyszer Chef Vikinél láttam egy krémleves receptet, amelyhez a birsalmát megsütötte a sütőtökkel együtt. Gyorsan utána is néztem, és már ment is a birsalma a tökkel együtt a sütőbe. Úgy jártam el mint ahogy Vikinél láttam, én is megtűzdeltem a birsalmát szegfűszeggel sütés előtt, sőt még mézet is csorgattam rá, mint a sütőtökre is. Sütés után pedig kezdődhetett a levesfőzés. Kicsit azért a saját ízlésemre alakítottam át, így a fűszerek mellett került bele még fehérbor, és tejszín, tálaláskor pedig pirított mandulával szórtam meg a tetejét. Külön nem érződött ki sem a birsalma, sem pedig a tök íze, együtt viszont egy nagyon finom, aromás ízt kaptam. Ebben a hideg, téli időben pedig jó volt elkanalazgatni ezt a krémes levest, mely narancssárga színével,  a napsütést hozta be a konyhába.




Hozzávalók:

2 db birsalma
30 dkg sütőtökpüré
cukor (v. édesítőszer)
1-2 tk vaníliaaroma
2-3 ek méz
1 kk őrölt fahéj
reszelt citromhéj
gyömbér (kb. 1 cm-es)
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 l víz

A birsalmát félbevágni, a magházát kivájni, majd megtűzdelni szegfűszeggel, és alufóliával  bélelt tepsire tenni.  A sütőtököt feldarabolni, majd szintén a tepsire tenni. Mindegyiket mézzel megcsorgatni, majd előmelegített sütőbe helyezni, és kb. 60 perc alatt készre sütni.
Ezután a megsült birsalmát, és a tököt a héjából kikanalazni.

A vizet egy edénybe önteni, majd ízlés szerint szegfűszeget, fahajat,  reszelt citromhéjat, és reszelt gyömbért adni hozzá, majd lassú tűzön 30 percig főzni, végül pedig egy szűrőn átszűrni.

Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadni a sütőtökpürét, és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral,(v. édesítőszerrel) vaníliaaromával, csipet sóval ízesíteni. Ezután hozzáönteni a bort, majd lassú tűzön, kb. 20 percig főzni.

Ezután  botmixerrel pépesíteni, majd visszahelyezni a tűzre, és újraforralni. Amikor már elkezd forrni a leves, állandó keverés mellett, belecsorgatni a tejszínt, majd kevergetve jól kiforralni, de főzni már nem kell.

Egy serpenyőbe beletenni a szeletelt mandulát, majd óvatosan kevergetve, pár pillanat alatt szép világos zsemleszínűre pirítani. A serpenyőből rögtön kiönteni, mert különben megég.

Tálalás előtt, a kissé  lehűtött leves tetejét megszórni a pirított mandulaforgáccsal.

 

16 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki , guszta! Szívesen megkóstolnék már valakinél egy ilyen krémlevest. Már fogok csak magamnak csinálni egy kis kóstolót, tudom a férjuram nem fogja enni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm!! Lassan addig halogatod, még elfogy a sütőtök, pedig Neked biztosan ízlene. Én szerencsés vagyok, mert a férjem szívesen megkóstolja a számára új ízeket is.

      Törlés
  2. Máris jöhetne! Ezt minden szívfájdalom nélkül megenném!

    VálaszTörlés
  3. Birsalma és sütőtök...:)Micsoda párosítás!!!!Szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zitus, nagyon finom!!! Küldöm Neked is a kóstolót, sőt ha egy nagyobbat dobok, már ott is találod az ajtód előtt.:)

      Törlés
  4. A színe tényleg csodaszép:) Nagyszerű párosítás, nekem jöhetne több kis adag is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, köszönöm. Nekem is annyira tetszik a színe, na meg persze az íze is. Több adag postázva.:)

      Törlés
  5. Igazán ötletes leves, kezdek barátkozi a sütőtökkel, lehet éppen egy krémlevessel kellene kezdenem. A birsalmát úgy is nagyon szeretem...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm. Nyugodtan barátkozzál csak a sütőtökkel, meglátod milyen sok finomság készíthető belőle. Én már többféleképpen készítettem belőle levest, és mindegyik nagyon finom. :)

      Törlés
  6. Hm, nagyon jól néz ki. Bár én kihagynám, hacsak nem hagyjuk ki belőle a birset. Mert a sütőtök jöhetne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, köszönöm!!! Nyugodtan kihagyhatod a birset, szerintem úgy is nagyon finom lesz. Esetleg almával helyettesítsed be.:)

      Törlés
  7. Meseszép színű lett! És a fehérbor még soha semmit nem rontott el, szenzációs ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, köszönöm Neked ezt a szuper receptet!!! Tudod én már csak ilyen borfüggő vagyok :)))))) de nagyon jót tett a levesnek, na meg nekem is.:)

      Törlés
  8. Gizikém, tudod fokozni, remek párosítás!

    VálaszTörlés