2012. január 16., hétfő

Habos-krémes banán pie.



Egyik kedvenc gyümölcsöm a banán, nagyon szeretem főleg ha jó érett. Szeretem a gyümölcssalátába belekarikázni, vagy csak úgy elmajszolgatni, de valahogy a süteményeimből eddig mindig kimaradt. A napokban sikerült érettebb banánt venni, persze azért ne valami barnás plötyre gondoljatok, csak éppen már finom édes volt, és nem az a fanyar, félig érett valami. Tehát az érett banánok már megvoltak a süteményhez. El is határoztam, hogy az idei év első krémes süteményét fogom megsütni. Már csak egy receptre volt szükségem, de végül az is összeállt. Gondoltam pitetésztát sütök, majd befedem a  banánnal, na meg egy finom krémmel. Persze a tejszínhabkorona sem maradhatott le róla. Így aztán az omlós tészta, a banán, a rummal ízesített krém, és a tejszínhab, remekül illetek egymáshoz. Nagyon finom volt a banánnal, de legközelebb más gyümölccsel is kifogom próbálni. Igaz éppen diétázom, na de diéta ide, vagy oda, azért egy becsületes szeletkét megettem belőle.





Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
csipet só
15 dkg vaj
1 tojás

Egy tálba beletenni a lisztet, hozzákeverni a csipet sót, majd a vajjal elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverni a kristálycukrot, majd az előzőleg villával kicsit felvert tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. (ha túl száraz lenne a tészta, egy pici hideg vizet tehetünk hozzá)

A piteformát kikenni vajjal, majd a kinyújtott tésztával kibélelni. Ezután 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.

A hűtőből kivéve az alját villával megböködni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 perc alatt szép pirosra sütni. A sütőből kivéve, a piteformába teljesen kihűteni.




Krém hozzávalói:

3 dl tej
3 db tojássárgája
1 cs vaníliáscukor
10 dk cukor
1 cs vaníliás pudingpor
rumaroma
3 db banán
3 dl Hulala (v, habtejszín)

A tojássárgákat a cukorral jól kikeverni, majd hozzákeverni a vaníliás pudingport, ízlés szerint rumaromát, és egy kevés tejet.

A maradék tejet feltenni forrni, majd állandó keverés mellett belecsorgatni a cukros-tojásos keveréket. Kevergetve sűrű krémmé főzni. 
A Hulalát kemény habbá verni. (habtejszínhez habfixet is tenni, nehogy összeessen  a krém tetején)

A teljesen kihűlt tésztára rákarikázni a banánokat, majd ráönteni a langyosra hűtött krémet, és teljesen kihűteni. Ezután a tetejét befedni a keményre felvert tejszínhabbal.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelni.

30 megjegyzés:

  1. Az angyalka hozott egy piteformát... még nem volt alkalmam kipróbálni... ez a pitéd nagyon elgondolkodtató:)) Csak velem is az a baj, hogy ha sütök akkor nem bírom békén hagyni:) És bizony nem ártana visszaszokni a Karácsony előtti életmódra:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi biztosan nagyon szeretni fogod az új piteformádat, és sokszor használod majd. Én nagyon szeretem a sós pitéket is, főételként tálalni. Most én is bajban voltam, mert bizony a felét simán megtudtam volna enni.:))

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet ha még babán is van benne! Guszta nagyon! Imádom a barnás "pöttyedt" banánt is !:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva köszönöm!! Én is a barnás pöttyedt banánt szeretem a legjobban megenni. Ebbe a süteménybe olyat azért nem tettem volna, de így is finom érett volt. Nem is tudom sokan hogyan tudják megenni a félig érett fanyar banánt.:)

      Törlés
  3. Nem vagyon édesszájú, de a habos finomságoknak egyre nehezebben állok ellen. Ez a banános-habos nagyon kedvemre való!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María óóóó, csak én tudnám azt mondani hogy nem vagyok édesszájú, de ez sajnos nem igaz. Nagyon finomra sikerült, Neked is ajánlani tudom, biztosan ízlik majd.:)

      Törlés
  4. Én szem rajongók a habos dolgokért,de ebből tuti bevállalnék egy(két?!) szeletet:D:D:D:D
    Nagyon guszta lett!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zitus köszönöm!! Szívesen küldök pár szeletkét. Szerencsére nem túl édes, így bemertem vállalni, a diétám alatt.:)

      Törlés
    2. Jól esne most az már biztos:D
      Ügyes vagy a diétával kapcsolatban,hajrá-hajrá:)))

      Törlés
    3. Én is szívesen bevállalnám, de megfogadtam csak egyszer sütök egy héten, ameddig nem megy le ez a pár kiló. A héten töpörtyűs pogácsára készülök, így sajnos a krémes sütinek lőttek.:))
      Nagyra becsülöm az akaraterődet, mert 32 kg lefogyni nem semmi. Tudom milyen sok lemondással jár, és büszke lehetsz magadra.

      Törlés
  5. Ez nagyon tuti, nagyon szeretem a pitéket, a banános az egyik kedvencem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi köszönöm!! A pitéket én is nagyon szeretem, de a banán eddig valahogy kimaradt a süteményeimből, na de ezután nem így lesz.:)

      Törlés
  6. Sosem ettem még banános pitét...De ez nagyon jól néz ki! Gondolom hamar elfogyott!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti ezzel én is így voltam, és nagyon örülök, hogy most kipróbáltam. Nagyon finom volt!!!:)

      Törlés
  7. Megint egy finom desszert! Minden finomsággal tele: banán, tejszínhab...
    Yammy!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci köszönöm!! Finom habos-krémes volt, imádtam.:))

      Törlés
  8. Én sem ettem még banános pitét, de még banános sütit sem a vakontúrás tortán kívül.
    Guszta nagyon így habbal a tetején.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli látod én még soha nem csináltam vakondtúrás tortát, pedig már annyiszor készültem rá. Lassan csak neki kéne állnom, mert biztosan az is nagyon finom.:)

      Törlés
  9. Szerény vagyok: egy fél szelettel beérem :) Jaj de guszta. Nem merek mostanában hozzáfogni ilyenekhez, mert már szakad a cérna és nem biztos, hogy kibírnám :) Azért sutyiba a kamrába benyomnám azt a fél szeletet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Vikikém!!! Szívesen adnék én Neked akár egy egész tortát is, csak megtudnád már végre enni. Sajnálom, hogy még mindig nem vagy rendbe, hát mit akar még az epéd, ami ugyebár már nincs is. Vigyázz nagyon magadra, és bizakodjunk, hogy hamarosan Te is gond nélkül falatozhatod a sok finomságot, amelyekről már jó ideje le kell hogy mondjál.

      Törlés
  10. Ismét egy csodás finomságot sütöttél:)

    VálaszTörlés
  11. Szeretem a banánt a süteményekben, van is jó pár receptem, akár a tésztába, akár a krémben- megállja a helyét! De enni megszoktam már a káliumdús barnafoltosat :D Én is megkóstolnám, valószínűleg alkalom(banán)-adtán meg is teszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Enni én is a jó érett, barnás banánokat szeretem. Ezek még nem voltak túl érettek, így még szépen tudtam karikázni. Eddig nekem kimaradt a banán a süteményekből, de akkor megyek hozzád, és körülnézek a receptjeid között.:)

      Törlés
  12. Valamennyit találsz a blogomon, bár oda többnyire fotóval igyekszem felrakni receptet, több mindent nem érkezek lefényképezni, azokon kívül is sokat kipróbáltam már és tetszenek, meggyőzött a banán- jó alany a sütéseknél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi azért körülnézek, biztosan találok kedvemre valót. Bizony a fényképezés sok időt elvesz, így van amikor nekem is csak többszöri elkészítés után sikerül. Azért még biztosan teszel majd fel új recepteket is. Maradt egy kis darab torta másnapra, és az még finomabb volt, mert jobban összeértek az ízek. Csirke mellett töltöttem egyszer banánnal, az is nagyon finom volt, bátran merem ajánlani Neked is.

      Törlés
    2. ... vagy éppen leül az elem a fényképezőgépben :) Ami a blogon van- mind nagyon finom! Jó is hogy írod, mert vannak sütemények, melyek még finomabbak, ha hagyjuk őket összeérni. Arra a csirkemellre határozottan emlékszem, mert le is mentettem- szeretem a gyümölcsös húsokat, amikor éppen van itthon minden hozzá- bezzeg nem jut eszembe:D

      Törlés
    3. Na igen a fényképező eleme is a legjobbkor tudd lemerülni.:))Lementem a receptjeidet és szépen sorba kipróbálom őket. A gyümölcsös hús nálunk is nagy kedvenc, és tényleg már milyen régen volt banánnal töltött csirkemell, na gyorsan felírom, nehogy elfelejtsek éppen mellet venni hozzá.:))

      Törlés