2011. december 21., szerda

Karajszeletek gyümölccsel és krumplipürével.



Egyik nagy kedvencem a hús és gyümölcs összepárosítása. A karácsonyi ünnepek egyik főétele, nálunk mindig ebből a párosításból áll. Az elkészítése persze változó, mert vagy éppen a hússzeletekbe, szűzpecsenyébe töltöm bele a gyümölcskeveréket, vagy mint ebben a receptben, csak a hússzeletek mellé teszem a tepsibe a gyümölcsöt. Tavaly karácsonyra aszalt szilvával töltött pulykamellet sütöttem, így idén semmiképpen nem szeretném ismételni. Végül a Márton napra  készült  gyümölcsös sült libacomb adta az ötletet, hogy karajszeletekkel is elkészítsem.  Igaz most a sült gesztenye helyett krumplipürével tálaltam. A hétvégén persze már készült egy kis kóstoló, de mivel nagyon szeretjük, így karácsonykor is mindenképpen az asztalra kerül. Még van birsalmám, így egyértelmű volt hogy az is szerephez jusson a mazsola, és az aszalt szilva mellett. Természetesen mindenki ízlésének megfelelő gyümölccsel készítheti, a végeredmény mindenképpen nagyon finom lesz.





Hozzávalók:

6 szelet karaj
1 cs aszalt szilva
1 cs mazsola
2 db birsalma
őrölt fehérbors
kakukkfű
majoranna
2 dl fehérbor
méz
olaj

A hússzeleteket besózni és megszórni őrölt fehérborssal, majd kicsit állni hagyni.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni, majd a hússzeleteket, pár perc alatt elősütni. Ezután egy tepsibe egymásmellé helyezni, és a sütésből visszamaradt zsiradékot is a tepsibe önteni. 
A hússzeleteket ezután ízlés szerint megszórni a kakukkfűvel és majorannával. A tepsi másik felébe beletenni a gyümölcskeveréket, majd  óvatosan   beleönteni a bort is. 
Ezután a tepsit lefedni alufóliával és előmelegített sütőbe helyezni.
Közepes hőmérsékleten puhára párolni.(én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig pároltam)

Amikor a hús már kellően megpárolódott, kivenni a sütőből, majd a gyümölcsökre és a hússzeletek tetejére is ízlés szerint mézet csorgatni. 
Ezután visszatenni a sütőbe, és szép pirosra sütni.

Tálaláskor én krumplipürét kínáltam mellé, de rizzsel is nagyon finom.

10 megjegyzés:

  1. Ó, de guszta! Máris éhes lettem a fotód láttán! Ki tudnám venni a képernyőről!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki és csak finom lehet - aszalt szilva, birsalma, hús - mennyei!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet!Piros bogyósgyümölcsökkel már készítettem én is.

    VálaszTörlés
  4. Hm,husi gyümölccsel az egyik gyengém :) Nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  5. A krumplipüré és husi mindig az otthoni vasárnapi ebédekre emlékeztet. Ez a remekműved pedig egyszerűen ellenállhatatlanul jól néz ki!!! Ide vele:)

    VálaszTörlés
  6. IllésKrisz!
    Köszönöm!! Nagyon finom, kár hogy nem tudod kivenni és megkóstolni.:)

    VálaszTörlés
  7. María!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  8. Nelli!
    Érdemes kipróbálni birsalmával, mert nagyon finom ízt ad neki.:)

    VálaszTörlés
  9. Vikvi!
    Nálunk is mindig nagy sikere van, igen csak szeretjük.:)

    VálaszTörlés
  10. Emi!
    Nagyon köszönöm!! Már küldöm is a kóstolót.:)

    VálaszTörlés