2011. december 7., szerda

Hidegen kelesztett kifli.



Megint nem volt sem időm, sem pedig kedven egy nagyobb főzőcskézéshez. Ilyenkor azért nem éhezünk, na erről szó nincs, csak éppen valami hideg eszünk. Ahhoz viszont szükség van kenyérre, vagy  éppen péksüteményre. A kenyérsütés hosszadalmas, így eszembe jutott, hogy bizony már jó régen Mézigörlnél láttam egy hidegen kelesztett kifli receptet, és akkor rögtön megtetszett. Így aztán előkerestem a receptet, és csakis annyiban változtattam rajta, hogy én csak sima lisztet tettem bele, és kenyérsütőgépbe tettem a hozzávalókat, majd ott dagasztottam meg a tésztát. Dagasztás után kelesztőtálba áttettem a tésztát, és irány be a hűtőszekrénybe éjszakára. Mivel hidegen kelesztett kiflit még soha nem sütöttem,(sőt melegen kelesztettet is igen ritkán) így reggel izgatottan vettem ki a tésztát, hogy vajon megkelt-e, és lesz-e belőle frissen illatozó kifli, vagy mehetek a boltba, és vásárolhatok ott. Amikor felnyitottam a kelesztőtálat, már el is szálltak ezek a gondolataim, mert a tészta a hideg ellenére is szépen megkelt. Kinyújtottam, megformáztam, majd megsütöttem, és a sütőből kivéve ezek a szépséges kiflik mosolyogtak rám.(mert nekem bizony szépségesek:)) Alig vártuk, hogy langyosra hűljenek, már álltunk is neki az elfogyasztásuknak. Mindenkinek bátran merem ajánlani, mert nagyon finom. Köszönöm Mézigörlnek ezt a remek receptet.






Hozzávalók 8 db kiflihez:

50 dkg liszt
2 ek tejföl
4 dkg olvasztott vaj
1 ek só
1 tk cukor
1 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg élesztő


A kenyérsütőgép üstjébe beleönteni a langyos vizet, és tejet, majd beletenni a tejfölt. Ezután rákanalazni a lisztet, és közben rászórni a sót. Végül a liszt tetejére szórni a cukrot, majd rámorzsolni az élesztőt.
Ezután elindítani a dagasztóprogramot és amikor már összeállt a tészta, apránként belecsorgatni az olvasztott vajat, és úgy dagasztani tovább.(én kétszer indítottam el ezt a programot, hogy minél jobban összeálljon a tészta) Természetesen kézzel is lehet dagasztani!!!!

Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát egy kiolajozott kelesztőtálba tenni, majd lekenni olajjal. Ezután rátenni a kelesztőtálra a tetejét, majd éjszakára betenni a hűtőbe pihentetni.

Reggel kivenni a hűtőből, majd szobahőmérsékleten hagyni, hogy felvegye a tészta a langyos hőmérsékletet. (kb. két órán át hagytam a konyhaasztalon felmelegedni a tésztát)

A tésztát lisztezett felületre borítani, majd jól átgyúrni, és kétfelé osztani.

Az egyik cipóból vékony kört nyújtani, majd négyfelé vágni. Ezután megformázni a kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezni a négy kiflit.
A másik cipóból ugyanígy kifliket formázni.
Végül konyharuhával letakarni, majd langyos helyen legalább 30 percig pihentetni.

A sütőt előmelegíteni, majd a sütőbehelyezés előtt a kiflik tetejét vízzel lepermetezni.
200 fokon 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve rácsra szedni és kihűteni a kifliket. (mi nem tudtuk kivárni, hogy teljesen kihűljenek a kiflik, így langyosan ettük:))

16 megjegyzés:

  1. Meg lesznek csinálva!
    Csak kinyomtatom...
    Klassz!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták lettek a kiflik! Biztosan nagyon finomak !

    VálaszTörlés
  3. Szívesen elmajszolnék egyet!Nagyon guszták.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki:) Ügyes vagy, én is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finomnak néz ki a kifli, én is kiszeretném próbálni! Köszi, a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Milyen érdekes, mindig azt mondta anyukám, hogy kelt tésztát be kell takarni, nehogy megfázzon, mert akkor nem fog feljönni...Most meg pont a hidegre kerül! Tök jó recept és a végeredmény pazar! Recept megjegyezve! Ja, és láttalak a Laptop konyhán! Nagyon jó voltál benne!

    VálaszTörlés
  7. Seafalcon!
    Köszi, nem fogod megbánni, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Köszönöm!! Te sokszor sütsz kiflit, kenyeret, nyugodtan próbáld ki.:)

    VálaszTörlés
  9. nyanyus!
    Kapj le gyorsan egyet, és már majszolhatod is.:))

    VálaszTörlés
  10. trollanyu!
    Köszönöm!! Nálad is biztosan nagy sikere lesz a gyerekek körében.:)

    VálaszTörlés
  11. Elisabeth!
    Köszönöm!! Nyugodtan próbáld ki. Nagy előnye, hogy este előlehet készíteni, és másnap frissen kisütni. Mi langyosan ettük, mert nem bírtuk megvárni, még teljesen kihűl.:)

    VálaszTörlés
  12. IllésKrisz...!
    Köszönöm!! Nálunk az anyu mindig a dunna alá tette a tálat, és ott a melegbe kelesztette. Emlékszem milyen mérges volt, ha alálestem. Gyönyörűen megkelt a hűtőbe, frissen sütve isteni finom volt. Neked biztosan sokkal szebbek lesznek, ha megsütöd.
    Köszönöm, hogy megnézted a felvételt, hát én nem vagyok teljesen elégedett magammal.:)

    VálaszTörlés
  13. De csábító a megtört kifli belseje!!!

    VálaszTörlés