2011. október 16., vasárnap

Teljes kiőrlésű kenyér, a Kenyér Világnapja alkalmából.




Limara a napokban a facebook-on meghírdetett egy mozgalmat abból a célból, hogy okt. 16.-a a Kenyér Világnapja alkalmából minél többen süssünk kenyeret. A felhívás úgy szólt, hogy mindenki süssön két kenyeret, melyből az egyiket ajándékozza el. Én nagyon ritkán sütők, sőt enni is csak elvétve eszem kenyeret, de ennek a meghívásnak mindenképpen szerettem volna eleget tenni. Két kenyeret sütöttem, az egyik a jólbevált fehérkenyér receptje alapján készült, melyet aztán a szomszédba el is ajándékoztam. Igaz azért elmondtam, hogy milyen alkalomból sütöttem nekik is kenyeret, nehogy a végén még félreértés legyen ebből a gesztusból. Nagyon örültek a frissen illatozó kenyérnek. A másik kenyeret pedig magunknak sütöttem, és ez már teljes kiőrlésű lisztből készült. Már egyszer sütöttem ebből a lisztből kenyeret, akkor a kenyérsütőgépben és nem voltam tőle elragadtatva. Most viszont csak a dagasztást bíztam a gépre, majd kelesztőtálba kelesztettem, és jénaiban sütöttem meg a sütőbe. Gyönyörű szépen megsült, a héja ropogós, a belseje pedig puha, és nagyon finom.






Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 ek burgonyapehely
2 ek olaj
4 dl víz
3 mk só
1 tk cukor
1,5 dk élesztő(friss)


A kenyérsütőgép üstjébe először belekanalazni az olajat, majd ráöntötteni a langyos vizet. Ezután belekanalazni a burgonyapehellyel és a sóval összekevert lisztet. Végül a liszt tetejére szórni a cukrot, és rámorzsolni az élesztőt.
Elindítani a dagasztó programot, és megdagasztani a kenyeret. Ezután egy lisztezett kelesztőtálba áttenni a megdagasztott tésztát, majd langyos helyen egy órán át megkeleszteni.
Amikor a kenyértészta szépen megkelt, lisztezett felületen megformázni.

Egy jénaitálat kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni a veknit. Ezután a jénai tetejével lefedni, majd langyos helyen 30 percig újrakeleszteni.

Amikor lejárt az idő, a vekni tetejét éles késsel bemetszeni, majd vízzel jól lespriccelni. A jénai tetejét szintén lespriccelni a vízzel, majd lefedni vele a jénait.

Előmelegített sütőbe tenni, majd légkeverésnél 170 fokon 50 percig sütni. Ezután kivenni a sütőből és a tetőt óvatosan leemelni, majd a kenyeret megspriccelni megint a vízzel. Végül visszatenni a sütőbe, de már tető nélkül, és szép aranybarnára sütni.

A sütés befejeztével a kenyeret rácsra tenni, majd megint lespriccelni vízzel. Ettől a kenyér szép cserepes lesz.


 Ez pedig az ajándékba sütött fehérkenyér!!!!


11 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett mindkettő:) Én a teljeskiőrlésűre szavazok, legyen minnél egészségesebb. De azért néha a fehér kenyér is nagyon finom tud lenni, főleg frissen a sütőből:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek a kenyereid. Szinte érzem az illatukat.

    VálaszTörlés
  3. Nyami-nyami! :) nagyon guszta lett ! :)

    VálaszTörlés
  4. Olyan gyönyörű formás kenyereket sütsz

    VálaszTörlés
  5. Így kell kinéznie A kenyérnek ! Biztosan finom!

    VálaszTörlés
  6. Mindenkinek nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  7. A kenyérsütő gépben nem lehet megsütni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó! Természetesen kenyérsütőgépben is megsütheted. Én is sütöttem már abban kenyeret, de valahogy a sütőben sütöttet jobban szeretjük. Ropogósabb lesz a héja, mint mikor a gépben sül.

      Törlés