2011. június 3., péntek

Epres-ricottás rolád.




A piskótatekercs nálunk igen nagy kedvenc. Akár egy finom házi lekvárral, csokoládékrémmel, vagy éppen gyümölcsös-túrós krémmel megtöltve. Most az eperszezonnak köszönhetően, éppen epres krémmel töltöttem meg. A krémbe ricotta került, de túróval is éppen ilyen finom krémet kapunk. Persze a tejszínhab sem hiányozhatott belőle, attól lett igazán finom habos, és ellenállhatatlan ez az egyszerű sütemény. Gyorsan elkészíthető, és amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy. (legalábbis nálunk, egykettőre csak az üres tányérok sorakoztak az asztalon) Mindenkinek bátran merem ajánlani. Eper helyett pedig akár ízlés szerinti gyümölcs is kerülhet a krémbe.






Gáztepsi méretű piskóta hozzávalói:

4 db tojás
12,5 dk porcukor
1 tk vanília aroma
2 ek forró víz
12,5 dk liszt


A keverőtálba beletenni a porcukrot és az egész tojásokat, majd robotgéppel jó habosra keverni. (legalább háromszoros mennyiséget kapjunk)

Ezután állandó keverés mellett, hozzáadni a vanília aromát, és a két evőkanál forró vizet. Még 1-2 percig továbbkeverni.
Végül beleszitálni a lisztet és fakanállal, óvatosan összekeverni.
SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!!!!

A gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe tenni, és közepes lángon 15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 12 percig sütöttem)

Egy konyharuhát benedvesíteni.(jól kicsavarni, hogy éppen csak nyirkos legyen).
A sütőből kivett tésztát ráfordítani a egy liszttel megszórt sütőpapírra, majd lehúzni róla a sütőpapírt, és letakarni a nedves konyharuhával. Így hagyni hogy langyosra hűljön, majd levenni a konyharuhát és a papírral együtt feltekerni, és teljesen kihűteni. (közben egyszer-kétszer ki és becsavarni, így a tészta nem fog megtörni)







Krém hozzávalói:

eper
25 dk ricotta
porcukor
vaníliás cukor
2 dl Hulala(v. habtejszín)
citromlé


Egy tálba beletenni a ricottát, majd hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, vaníliás cukrot és a citromlevet. Ezután robotgéppel simára keverni.

A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a ricottás masszához keverni. (ha habtejszínt használunk akkor habfixáló is kell bele, mert különben összeesik a hab)

Az epret alaposan megmosni, lecsepegtetni, majd kisebb darabokra felvágni, és szintén a krémhez keverni.(én néhány szem epret villával összenyomtam, és úgy kevertem a krémbe, hogy szebb színe legyen)

A piskótát kitekerni a konyharuhából, majd megtölteni az epres-habos krémmel és óvatosan felcsavarni. Tálcára helyezni és a tetejét porcukorral megszórni.

Közvetlen tálalás előtt, ízlés szerint felszeletelni.





6 megjegyzés:

  1. Hát én is szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Ez a sütemény az, amit a lányaim még kicsik voltak képesek voltak 1 óra alatt apránként elpusztítani.

    VálaszTörlés
  3. Kati!
    Én pedig szívesen megkínálnálak!!:)

    VálaszTörlés
  4. Éva!
    Köszönöm!!! Na nálunk se tartott sokáig, igaz régen sütöttem már, biztosan azért volt kapós.:)

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus és a képek is. Nagyon irigy

    VálaszTörlés
  6. Ez egy nagyon finom tekercs lehet!Jó kis nyári süti.

    VálaszTörlés