2011. június 15., szerda

Epres lúdláb torta sütés nélkül.




Lehet most többen felkapják a fejüket, és igazuk is van, mert a lúdláb torta meggyel készül nem pedig eperrel. Sőt, az előzőleg készített lúdláb tortám, (itt megtekinthető) már akkor eltért a megszokottól, mivel sütés nélkül készült. Viszont a krémes része annyira finom volt, hogy úgy döntöttem, mivel idén ez lesz az utolsó epres süteményünk, most meggy helyett eperrel is elkészítem. Az alap megint a jól bevált kekszes alap, igaz most egy kicsit vékonyabb, a krém maradt az előző finom mogyorós-mascarponés-csokoládés, és az epret mivel törékenyebb mint a meggy, nem kevertem bele, hanem a torta tetejére pakoltam, és zselatinnal öntöttem le. Mondhatom ezzel az összeállítással is nagyon finom lett ez a nem rendhagyó torta. Legközelebb sült cseresznyével fogom elkészíteni, és majd arról is beszámolok, hogy milyen sikere volt. Mindenkinek bátran merem ajánlani, semmiképpen ne hagyja ki, ha még sikerül epret beszereznie.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

15 dkg Győri Édes vaníliás keksz
15 dkg Győri Édes csokoládés keksz
15 dkg margarin(v. vaj)


A tortaformát kibélelni sütőpapírral. A kekszet aprítóval finomra aprítani, majd összekeverni.(v. diódarálón ledarálni)
A margarint forráspontig melegíteni, majd a kekszre önteni és kanállal jól összekeverni.
Ezután a formába önteni, egyenletesen elosztani és kézzel jól lenyomkodni.
Végül 30 percre hűtőszekrénybe tenni, pihentetni.
Ezalatt az idő alatt ellehet készíteni a krémet.






Krém hozzávalói:

2 dl Hulala(v. tejszín)
15 dkg mascarpone
15 dkg mogyorókrém
1 tábla csokoládé (60%-os)
1,5 dkg kakaópor
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor


Tetejére:

eper
1 cs tortazselé








A csokoládét beletördelni egy tálba, majd vízgőz fölött, kevergetve felolvasztani. Ezután félretenni és hűlni hagyni.

A mascarponét a mogyorókrémmel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a kakaóval simára keverni.
Ezután hozzákeverni a felolvasztott, kihűlt csokoládét is.

A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan, apránként ezt is a krémhez keverni. (ha tejszínt használunk, akkor habfixáló is kell bele, hogy a krém elég kemény legyen)

A hűtőszekrényből kivenni a kekszes alapot, majd lecsatolni a formát, lehúzni róla a sütőpapírt és visszahelyezni a formába.
Tetejére rákanalazni a krémet, majd egyenletesen elsimítani.
Ezután visszatenni a hűtőszekrénybe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.(én 1 órára tettem vissza pihenni)

Az epret alaposan megmosni, jól lecsepegtetni, majd félbevágni az eperszemeket. Ezután kirakni vele a torta tetejét.

A tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészíteni, majd óvatosan az eper tetejére kanalazni.
Végül visszatenni megint a hűtőszekrénybe, hogy a zselé teljesen megdermedjen.

Közvetlen tálalás előtt kivenni a hűtőszekrényből, majd ízlés szerint felszeletelni és úgy kínálni.

14 megjegyzés:

  1. Szinte biztos hogy a cseresznyés is finom lehet mint ez az epres ,de szerintem akár szederrel is elkészithető(majd ha lesz)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki guszta, eltudom kébzelni hogy milyen fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  3. Vanocska!
    Szerintem is bármilyen gyümölccsel finom lesz, de ez a krém magában is isteni.:)

    VálaszTörlés
  4. Éva!
    Köszönöm!! Nagyon finom volt, és szuper hogy nem kell sütni.:)

    VálaszTörlés
  5. Kati!
    Én pedig szívesen megkínállak!!!:)

    VálaszTörlés
  6. Zseni vagy Gizike! Micsoda finomság már megint!
    Nagyon de nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  7. Juci!
    Na azért ne túlozzál, zseni az nem vagyok, csak éppen megint kedvemre kísérleteztem.:))Viszont bátran merem ajánlani, mert nagyon finom.

    VálaszTörlés
  8. Nézd meg nagyon étvágygerjesztő.
    Csodálatos hétvégét!
    Maya

    VálaszTörlés
  9. Buna ziua Maya!

    Vă mulţumim!
    Weekend minunat pentru întreaga familie.

    Cu stimă: Gizi

    VálaszTörlés
  10. Gizuska,szerinted pótolhatom valamivel a nogyorókrémet? Több okból nincs a háznál.Köszi a választ!Zsóka

    VálaszTörlés
  11. Zsóka!
    Szerintem tegyél bele plusz 10 dk mascarponét, és még egy fél tábla csokoládét. Akkor éppen ilyen krémes lesz, csak az íze nem mogyorós, hanem csokoládés lesz. Ha megcsinálod így, akkor kérlek írjad majd meg hogy ízlett-e.

    VálaszTörlés