2011. január 26., szerda

Natúr pontyszelet párolt zöldséggel.


Eddig a pontyszeletet vagy halászlébe főztem bele, vagy pedig prézlibe panírozva bő olajba sütöttem ki. Most ezen kicsit változtattam és natúr sütöttem meg, egy egészen pici fűszeres olívaolajban. Nagyon finom lett, sütés közben jól átjárták a hal húsát ezek az ízek. Mivel nem vette körül a húst a panírréteg, így a zsírréteg is kitudott sülni belőle. Persze ettől még nem lett száraz, sőt nagyon finom szaftos, ám zsírmentes halszeleteket kaptam. Nekem nagyon ízlett, így biztos hogy ezután csakis így fogom megsütni a pontyszeletet. Köretnek párolt zöldséget kínáltam hozzá, így a mai ebéd akár diétásnak is nevezhető.

Pác a sütéshez:

0,5 dl olívaolaj
1 tk worchester szósz
1 tk szójaszósz
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
bazsalikom

A halszeleteket besózni és egy kicsit állni hagyni. (7 pontyszeletet sóztam be)

Az olívaolajat egy tálkába önteni , majd hozzáadni a worchester szószt, a szójaszószt, belenyomni a fokhagymagerezdeket, és végül az ízlés szerinti mennyiségű fűszert. (nem kell a fűszerekből csak egy-két csipet)
Jól összekeverni és ezt is egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.

Egy teflonserpenyőbe önteni a fűszerezett olívaolajat és elkezdeni felmelegíteni.
Ha már kellően felmelegedett, belehelyezni a halszeleteket és szép lassan mindkét oldalát párperc alatt készre sütni. (én sütés közben kétszer átfordítom, hogy teljesen átsüljön)

Közben egy jénaiba beletenni a zöldségkeveréket, ízlés szerint sózni, megszórni őrölt fehérborssal és vajdarabkákat pötyögtetni rá.
Tetejét lefedve, mikróba puhára párolni.
Tálaláskor a halszeletek mellé köretként a párolt zöldséget kínálni.

14 megjegyzés:

  1. Én nem nagyon szeretem a pontyot sütve,inkább csak rántva,de nagyon gusztusosan elkészítetted:-),a párolt zöldségeket azért kérném:-))

    VálaszTörlés
  2. Milyen szép színes! Imádjuk a halat , többnyire darába kisütve!

    VálaszTörlés
  3. Gizi nem tudod mi történt ? Ma egy pár blogon már jártam és mindenütt mexikói volt az ebéd.(még nálam is :)) Ugy látszik már mindenki várja a szép zöldellő tavaszt :))) Rég ettem halat egy bizonyos dolog miatt, de most lehet hogy megkívántam ?

    VálaszTörlés
  4. Finom lehet! Még sosem ettem pontyot natúran, én is inkább csak halászlében. Ez ki kell próbálni!

    VálaszTörlés
  5. Gizo!
    Én mindent elkészítek, csak a halat nem tudom, meg nem is eszem meg.
    Nagyon jól néz ki, de én is maradok a köretnél:-))

    VálaszTörlés
  6. A halat én sem olyan nagyon szeretem, de a köretre látom már jó sokan leszünk.:-)
    Viszont a lánykám igényt tartana a halra.:-)

    VálaszTörlés
  7. Isteni és nagyon egészséges

    VálaszTörlés
  8. Ditta!
    Eddig én is mindig rántottam, de hidd el így is nagyon jó, na de ha nem kell, hát megkapod a zöldségrészemet.:)

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Nálunk is nyerő a hal, egyre többször esszük. Milyen darába sütöd??

    VálaszTörlés
  10. Viki!
    Igazad lehet biztosan mindenki a tavaszra gondolt a főzésnél,de sajnos az még várat magára.

    Próbáld meg így kisütni a halszeleteket. Eddig nekem is gondom volt az epém miatt, ezért ritkán ettünk. Most semmi problémát nem okozott, minden felesleges zsír kisült belőle.

    VálaszTörlés
  11. Colors in...!
    Érdemes kipróbálni, és ízlés szerint lehet ízesíteni. Nekünk nagyon bejött!!:)

    VálaszTörlés
  12. Gesztenye!
    Semmilyen halat nem eszel, tengerit sem????
    A köretből dupla adagot tálalok neked.:)

    VálaszTörlés
  13. Nelli!
    Neked köret, lánykádnak halacska postázva!!:)

    VálaszTörlés
  14. Bianka!
    Tudod néha egészségesen is kell táplálkozni.:))

    VálaszTörlés