2011. január 16., vasárnap

Kelt hájas tészta lekvárral.




Már jó régen sütöttem lekváros hájas süteményt, pedig nagyon szeretjük. Régen alig vártam a disznóvágást, hogy friss hájat tudjak eltenni és néhányszor élvezzük ezt a finom süteményt. Aztán az egészséges táplálkozás jegyében, szépen száműzve lett a sütemények közül. Közben eltelt jó pár év, és most már valahogy kevésbé sem tudom követni mi is számít egészséges táplálkozásnak. Viszont a disznóvágás decemberben megvolt, és én alig vártam hogy megint legyen friss háj. Rögtön konyhakészen csomagoltam el, így ha sütni akarok csak elő kell venni a fagyasztóból.Tegnap aztán hozzáfogtam az első adag felhasználásához, és elkészült a kelt hájas tészta. Anyukám mindig ezt az élesztős változatot sütötte, nagyon szerettük és én is szívesen sütöm. A tésztája a kelt és a leveles tészta keveréke, és nagyon finom. Főleg langyosan nem lehet ellenállni neki. Elég időigényes, mert sokat kell a tésztát pihentetni, így csakis akkor érdemes nekilátni a sütésnek, ha bőven van rá idő. A frissen kisült, illatozó kiflik, vagy párnácskák, viszont kárpótolnak a konyhában töltött időért.






 Hozzávalók:

70 dkg liszt
40 dkg háj (tisztítva,darálva)
2 ek tejföl
2 egész tojás
1 dl fehérbor (v. 1 ek ecet)
1 mk só
1 kk cukor
2 dkg élesztő
víz
dió


A hájat 1-2 óráig vízben áztatni, majd szárazra törölni, lehártyázni és húsdarálón ledarálni.
10 dkg liszttel jól összedolgozni, majd felhasználásig hideg helyre tenni.

A megmaradt lisztet egy tálba tenni, majd mélyedést csinálni a közepébe és beleütni egy egész tojást és egy tojássárgáját.
 Az élesztőt elkeverni egy pici vízzel és szintén beleönteni.
Ezután hozzáadni a többi hozzávalót, és elkezdeni összedolgozni, hogy kelt tészta keménységű legyen. A vizet apránként adagolni, nehogy túl lágy legyen a tészta. (egy közepes keménységű tésztát kell gyúrni, ami már nem ragad, de még elég lágy)
Végül deszkára borítani, kicsit átgyúrni, majd jól belisztezett felületre tenni, tetejét letakarva 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takarom le amibe összegyúrtam)

Pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtani, majd rákenni a liszttel összedolgozott hájat. (én kézzel apró darabokba ellapogatom és úgy terítem be vele a tésztát)
Ezután felcsavarni, majd a sodrófával veregetve téglalap alakúra lapítani, végül vékonyra kinyújtani.
Ezután az alsó felét felhajtani a közepéig, majd a felső felét szintén a közepéig hajtani. Ezután a jobb felét hajtani a közepéig, majd a bal felét hajtani a közepéig. Végül összehajtani mintha egy könyv lenne. Letakarva 20 percig pihentetni.
Utána még kétszer megismételni ezt a folyamatot. (tehát vékonyra kinyújtani a tésztát és ismét a hajtogatás, majd a pihentetés következik)

A tésztát végül téglalap alakúra nyújtani úgy, hogy kb. félcenti vastag legyen. Késsel ízlés szerinti nagyságú kockákra felvágni, majd minden kockára lekvárt tenni.
Ezután ráhajtani a tésztát, kicsit újjal lenyomkodni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire egymásmellé tenni.
Tetejét felvert tojásfehérjével megkenni, és apró darabokra vágott dióval megszórni.

Előmelegített, forró sütőbe tenni, majd kb. 20 perc alatt szép pirosra sütni.
A sütőből kivéve, még melegen a tetejét porcukorral megszórni.

Kicsit hűlni hagyni, majd tálalni. Langyosan a legfinomabb!!!


20 megjegyzés:

  1. Gizi,ez maga csoda,nagyon régen ettem házi hájas süteményt,de emlékezem én is az illatára,valami isteni:-),engem nem érdekel,hogy egészséges vagy sem szívesen becsavarnék egy párat:-)

    VálaszTörlés
  2. Jajjj Giziiiiii, már megint ezer százalékkal haladok a romlás útján Nálad :) Hogy én mennyire imádom az ilyeneket, de csak jövök Hozzád kuksizni, mert ettől remélem nem görcsöl be semmim :) :) Nagyon-nagyon szerettük mi is, és az én nagyim is nagyon csodálatosakat tudott sütni. Na de hol vannak már azokaz idők, és azok a jó kis disznóvágások ?

    Az egészséges étkezéshez ??? - Én még emlékszem, hogy szalonnát, szalonnával, zsiroskenyeret zsiroskenyérrel ettek őseink és nem nagyon volt ismerős a háziorvos.
    Szerinted ?
    Vagy már a malac sem a régi ?

    VálaszTörlés
  3. Nekünk a szomszédasszonyunk sütötte mindig,iagzi,jó,kemény,savanykás házi szilvalekvárral.Imádtam.
    Viszont hájat hol lehet venni?
    Én nem látok sehol.
    Zsír nem jó hozzá gondolom.

    VálaszTörlés
  4. Ditta!
    Már én is jó régen sütöttem, na de most jól belaktunk belőle.(érdemes volt eddig megtartóztatni magunkat, most oda az egész diéta, de megérte:))))
    Küldök neked kóstolót, nyissad az ablakot.

    VálaszTörlés
  5. Viki!
    Nálunk az anyu tudott isteni finom kelt tésztát és kenyeret sütni. Az enyém meg sem közelíti. Nekem is vigyázni kell sok mindennel az epém miatt, de szerencsére ettől semmi bajom nem lett, pedig langyosan ettem jó pár darabot.

    Na látod, ezért nem nagyon érdekel engem se, hogy mi is az egészséges étel. Ez attól függ éppen kit hallgatsz meg.
    Emlékszem 50 liter zsír lett egy disznóvágásnál annak idején és azt simán elfőzte az anyu. A süteményekből nem sajnálta a cukrot, és mindenhez kenyeret ettünk, a tej házi volt, jó zsíros tejfölt szedett le róla. Arra nem is emlékezem, hogy orvosnál jártak-e egyáltalában. Igaz ennyi méreg sem volt a levegő.
    A malac még a régi, csak van aki nyomatja bele a sok tápot, amibe kitudja mi van, na abból nemszívesen ennék.

    VálaszTörlés
  6. Belly!
    Szilvalekvárral a legfinomabb.Nekem túl folyós, így sütésálló vegyes gyümölcsízt, meg szilvát tettem bele, isteni volt.:))

    Sajnos hájat üzletben nem lehet kapni, mert a hirtelen felhizlalt disznóknak nincs. Csakis házi disznóvágásból tudnál beszerezni. Sajnos ezt még postán küldeni sem lehet, mert különben szívesen küldenék neked.:(

    Viszont a hájat tudod margarinnal helyettesíteni. A margarint dolgozd össze a liszttel és azt kend rá a tésztára. A nagymama nyáron mindig azzal sütötte és úgy is nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta lett!!!
    Én is nagyon szeretem a hájas tésztából készült süteményeket, azt hiszem van is háj a fagyóban - úgyhogy neki is látok....:)

    VálaszTörlés
  8. Mi is a szilvalekvárosat szeretjük a legjobban!Biztos nagyon fincsi volt!:-)

    VálaszTörlés
  9. Jövök hájast lakmározni!
    Vagy már lemaradtam?

    VálaszTörlés
  10. Hétvégén nálunk is volt készítve csak élesztő nélkül!
    De jól néz ki!!

    VálaszTörlés
  11. A margarinnal ki fogom próbálni.Köszi.

    VálaszTörlés
  12. Liza!
    Köszönöm!!! Én is tettem most a fagyasztóba, így másfajta süteményt is tudok sütni vele.

    VálaszTörlés
  13. Nelli!
    Bizony fincsi volt, nem is merem elárulni mennyit ettem belőle.:))

    VálaszTörlés
  14. Juci!
    Dehogy is maradtál le, tettem félre neked belőle.:)

    VálaszTörlés
  15. Anikó!
    Úgy még biztosan sokkal levelesebb volt. Legközelebb én is élesztő nélkül sütöm.:)

    VálaszTörlés
  16. Belly!
    Úgy is finom lesz, de majd biztosan felteszed és meglesem nálad.:)

    VálaszTörlés
  17. Felsorolod, mire emlékszel- mintha magamat hallanám :) Sokan orvost nem láttak életük folyamán, pedig mindezt ették :) Nagyon csábítóak azok a hájas-lekváros párnák!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska a nagymama 89 éves volt amikor meghalt, és csakis zsírral főzött, sőt a sót sem sajnálta ki az ételből. Mi meg minél jobban vigyázunk annál többet látogatjuk az orvost. Bizony nagyon finom volt ez a hájas is, és lelkiismeret furdalás nélkül ettem.:)

      Törlés