2010. október 28., csütörtök

Sütőtökös sajttorta.


Sajttortát már többször, és különböző variációban sütöttem , de sütőtökkel megbolondítva még eddig nem. Tökös receptek után kutatva találtam rá erre a receptre és rögtön megtetszett. Kicsit azért változtattam rajta az én ízlésemnek megfelelően, de ez gondolom nem vált a torta kárára, mert nagyon finom lett. Megint vízfürdőbe sütöttem, ugyanis nekem nagyon bejött ez a fajta sütési mód. A teljes kihűlés érdekében, délután sütöttem meg, majd a másnapi tálalásig a hűtőben pihentettem. Ezalatt az ízek jól összeértek és szépen szeletelhető lett a torta. Ezután már csak bekellet zsebelnem az érte járó dicsérő szavakat. Halloween közeledtével, mindenkinek a figyelmébe ajánlanám, aki szereti a sütőtökkel készült tortákat.




Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

10 dk babapiskóta
10 dk kakaós keksz
10 dk margarin

A babapiskótát és a kekszet ledarálni, majd a margarint felforrósítani és ráönteni. Jól összekeverni.(még így is kicsit morzsalékos marad)
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni és kézzel egyenletesen ellapogatni a morzsalékos keveréket.
30 percre hűtőbe tenni.(ha tovább a hűtőbe marad az sem gond)

Töltelék:

15 dk barna cukor
30 dk mascarpone
10 dk tejföl
3 nagy tojás
20 dk sütőtökpüré
csipet só
2 tk mézes fűszerkeverék
1 tk fahéj
2 cs vaníliás cukor

A cukrot összekeverni a fűszerekkel, a sóval és a vaníliás cukorral. A sütőtököt megsütni, majd teljesen kihűteni.

A mascarponét és a tejfölt egy tálba tenni, majd robotgéppel elkezdeni keverni. Ha már sima az állaga, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadni a cukros keveréket.
Ezután egyesével hozzákeverni az egész tojásokat.(közben a tál faláról kanállal leszedni a rárakódott masszát)
Végül kanalanként, állandó keverés mellett, belekeverni a sütőtökpürét.
A hűtőből kivenni a tortaformát majd ráönteni a krémes masszát.
A tortaforma külsejét alufóliával bevonni, hogy sütés közben ne tudjon belefolyni a víz.

A sütőt előmelegíteni közepes hőmérsékletűre(180 fokra) majd egy tepsibe forróvizet önteni, és behelyezni. Végül a vízzel kb. félig töltött tepsibe óvatosan belehelyezni a tortaformát.
Kb. 30 percig így sütni, majd a hőmérsékletet mérsékelni(160 fokra) és még 15-20 percig így sütni tovább. (sütés közben, ha a teteje már kezd szép színt kapni, sütőpapírral lefedve sütni tovább)

Tejfölös krém a tetejére:

250 ml tejföl
2 cs vaníliás cukor
5 dk porcukor

A tejfölt a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverni.
A tortát a sütés végén kivenni a sütőből, majd óvatosan a tetejére önteni a cukros-tejfölt és egyenletesen elsimítani.
Visszahelyezni a sütőbe, majd 8-10 percig még tovább sütni.
Végül a gázt elzárva a nyitott ajtajú sütőben langyosra hűteni.(így nem esik össze a torta)
Ezután kivenni a sütőből, kihűteni, majd tálalásig a hűtőben pihentetni.




12 megjegyzés:

  1. mit ki nem találsz Te Gizi!!:) klassz!

    VálaszTörlés
  2. Jaj de finom lehet, kéérek szépen egy szeletkét!
    Olyan jó dolog ez a sütőtök, gyerekkoromban - pár éve?:-))- csak sütőben sütöttük, kis cukorral és már ettük is...
    Most meg mennyi minden finomságot készítünk belőle!!!

    VálaszTörlés
  3. Csak ámulok és bámulok! Eszméletlen jó receptek teszel fel mostanában!

    VálaszTörlés
  4. Doctor Pepper!
    :))Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  5. Réka!
    Köszönöm!! Küldök egy szeletkét, nyissad az ablakot.:)

    VálaszTörlés
  6. Latsia!
    Már küldöm is a finom szeletkét!!!
    Az én gyerekkoromba is télen imádtuk a sülő tök illatát, de mást soha nem készítettünk. Sőt faragtuk a töklápát, pedig a Halloweenről akkor még sehol nem hallottunk. Jó néha visszaemlékezni a régi dolgokra, a sok tökös finomság majszolása mellett.:)

    VálaszTörlés
  7. Melli!
    Köszönöm!! Időhiánnyal küszködöm, de hamarosan válaszolok a leveledre.:)puszi

    VálaszTörlés