2009. október 20., kedd

Környezettudatos vásárló vagy?


Ezt a kérdést Chef Viki, és Yasmine adta nekem tovább, és most megpróbálok válaszolni rá.


Szerintem az vagyok, mert megpróbálok mindent a saját konyhámban elkészíteni, és nem vásárolok kész dobozos ételek amiről fogalmam nincs mit is tartalmaznak. A kertünkben lévő gyümölcsfákat nem permetezzük vegyszerekkel, de ettől még igen is élvezhetőek sőt... Szeretem a magyar termékeket, igaz sokszor az áruk elég borsos, de azért törekszem azt venni.


1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.


Mindig listával megyek vásárolni, mivel nagybevásárló vagyok és ez havonta egyszer történik meg. Ilyenkor szinte mindent megveszek amire naponta szükségem van a háztartásban. Ettől nagyon kevés dolog kivétel, pl. a zöldségfélék de azt helyben szerzem be.


2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.


Megvan a jól bevált zöldségesem aki mindig friss áruval lát el, ami természetesen a környező települések kiskertjeiből való. Nem mellesleg van saját kertem és ott is több minden megterem.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.


Természetesen saját nagy szatyrokkal megyek bevásárolni a nagybevásárlást intézni. Az itthoni vásárláshoz pedig kosarat használok, amibe kényelmesen eltudok pakolni.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.


Havonta egyszer természetesen kocsival megyek bevásárolni, mivel a kedvenc üzletem több tíz kilométerre van tőlem. A helybeli vásárlást viszont mindig gyalogosan intézem, így a napi sétám is megvan kint a friss levegőn.


5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.


Sajnos a környékünkön nem sok mindent állítanak elő, így ha akarnám se tudnám azokat venni. A zöldségfélét pedig a környező gazdák termelik meg és ezt előszeretettel vásárolom.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.


Nem dőlök be a szép csomagolásnak, mivel tudom hogy a termék amit eltakar ugyanaz mint egy olcsóbb, nem olyan látványosan becsomagolt termék. Valóban felesleges pénz kidobás, mivel csak a szemét szaporodik tőle.


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.


Saját magam készítem a befőtteket, természetesen tartósító szer nélkül hagyományos módon. Inkább gyors fagyasztott terméket vásárolok, az nem tartalmaz semmiféle vegyszert.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.


Nem szeretem az üvegházi termékeket, mivel szerintem az ízük éppen semmire nem emlékeztet, tiszta vízzel vannak tele. És természetesen agyon permetezik a kedvező termés érdekében. Tehát kivárom amikor már minden a nap sugarainál érik be, és az íze semmivel nem pótolható.


9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…


Meggondolom mire adom ki a pénzt és szeretem ha az olyan dolog amit nem csak egy alkalommal tudok használ hanem jó ideig a segítségemre van.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.


Amíg régebben elsiklottam ezek felett a dolgok felet, most igen már nekiállok az üzletben olvasgatni hogy mit is veszek. Aztán törekszem mindig ugyanazt a termékfélét vásárolni, így ugyanazzal a minőséggel találom szembe magam.

Én továbbadnám ezt a kérdést Süssünk, főzzünk v.

Süss, alkoss...
Eva&Apple

Kedves blogos társaimnak, és kíváncsian várom az ő véleményüket ebben a témában, na persze csak ha elfogadják tőlem.







4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a választ! Én is hasonlóan gondolkodom :-))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Én köszönöm hogy feltetted a kérdést. Kicsit lusta voltam és csak most került sor a válaszra.

    VálaszTörlés
  3. Tudatos vásárló vagyok,mindig alaposan megnézem,mi van irva az árura,ha van benne E-akkor nem biztos hogy megveszem,de ha 3-nál több van benne,biztos hogy soha nem teszem a kosaramba,de azért előfordul,hogy kénytelen vagy megvenni,mert csak abból tudod megoldani a tervedet.de nagyon ritkán.De a mai életünkben,már a gyümölcs zöldség sem az ami valamikor,mert nem tudjuk honnan származik,mert bármire mondhatják magyar.Tudod ellenőrizni?nem!!!!!!!!!!csak a néniktől bácsiktól vásárolt piaci árukban lehetsz biztos,BIZTOS???????????????Tehát minden hogyan azok vannak előnyben akiknek saját kertjük van.

    VálaszTörlés
  4. kaktuszka3!
    Mindenben egyet értek veled!!!

    VálaszTörlés