Nálam a hűtőben mindig meglapul pár csomag leveles tészta, így ha nincs kedvem nagyobb sütkérezéshez, csak előkapok egy csomagot, és már készülhet is a finom sütemény. Persze jó hasznát vesszük a készen vásárolható tésztának, ha éppen váratlan vendégek futnak be, mert bő fél óra alatt elkészül, és már kínálhatjuk is. Mivel éppen nem volt kedvem a sütéshez, a gyümölcsös kosárban pedig ott kínálta magát a meggy, a hűtőben pedig várakozott egy csomag túró, így pikk-pakk elkészült ez az egyszerű, ám finom meggyes-túrós levél. Fele tésztára kimagozott-cukrozott meggy került, mely sütés közben szépen megkaramellizálódott. A másik felére pedig maggal-szárral együtt pakoltam a meggyet, mely kissé savanykásabb ízvilágú volt, de mindkettő nagyon finom.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
25 dkg túró
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojás (közepes)
20 dkg meggy
A meggyet ízlés szerint kimagozhatjuk, majd 1-2 ek kristálycukorral keverjük össze, és hagyjuk kicsit állni. Ezután alaposan csepegtessük le mielőtt a túróra tennénk.
Én fele mennyiségű meggyet kimagoztam, lecukroztam, a másik felét pedig a maggal és a szárával együtt pakoltam a túró tetejére.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd keverjük össze.
Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, vágjuk fel ízlés szerinti méretűre, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. (ha nem előnyújtott a leveles tészta, akkor enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra)
Ezután a szélektől hagyjunk el kb. 1-1,5 cm-es csíkot szabadon, majd kanalazzuk rá az ízesített túrót, és pakoljuk rá a meggyet.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, majd úgy tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése