A tejes pite az egyszerűsége ellenére nagyon finom, és bármilyen gyümölccsel készíthetjük. Nem mellesleg elronthatatlan, és rövid idő alatt az asztalra varázsolhatjuk. Így aztán amikor kevés időm marad a sütésre, szívesen sütöm. Ez most is így történt, és mivel éppen érik a meggy, így az került a tortaforma aljára, majd egyszerűen rákanalaztam a tésztát, és irány a sütő. Bő fél óra múlva pedig már ott illatozott a pite az asztalon, és kóstolásra várt. Ízlés szerint a tejet tejszínre cserélhetjük, én így is tettem, mert a tésztát elrontani nem fogja, sőt.....
Hozzávalók 24 cm-es formához:
50 dkg magozott meggy
15 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipet só
15 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
2 db tojás (nagy)
2 dl habtejszín (v. tej)
3-4 dkg vaj
A pite vagy tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, majd vastagon kenjük ki a vajjal. Ezután terítsük el benne a kimagozott meggyet, és szórjuk meg egy csomag vaníliás cukorral. (a forma alján a sütőpapírt, és körbe a formát is kenjük meg a vajjal)
A kristálycukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a tejszínt (v. tejet) is.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, az őrölt fahéjjal, és a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos.... keverékhez.
Ezután keverjük alaposan össze, majd egyenletesen kanalazzuk rá a meggy tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30-35 perc alatt, tűpróbáig süssük. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a formában pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése