Az egyszerű grízes tésztát lehet szeretni, vagy éppen nem szeretni, de egy csokoládés meggymártással garantált, hogy senki nem tudd majd neki ellenállni. Én nagyon szeretem pl. porcukorral megszórva, vagy éppen házi sárgabarcklevárral, de annak ellenére mégis ritkán készítek. A mai ebéd is a ritka alkalmak egyike volt....de a meggymártás olyan jól illett a tésztához, hogy lehet hamarosan újra terítékre kerül.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzadara (gríz)
1,5 dl víz
2 csipet só
3 ek olaj
25 dkg széles metélt
Az olajat melegítsük fel, majd szórjuk hozzá a búzadarát. Ezután sózzuk, és állandó keverés mellett, pirítsuk aranybarnára. (kis lángon pirítsuk, sűrűn kevergessük, és figyeljünk nehogy megégjen)
Amikor már szép aranybarnára pirult, vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük fel a vízzel. (figyeljünk hogy a kezünk ne legyen az edény felett, mert amikor a forró gríz, és a víz találkozik hirtelen felcsap a gőz)
Ezután keverjük össze, majd tegyük vissza a tűzre, és kisebb lángon, néha megkeverve, addig pirítsuk tovább még a nedvesség elpárolog, és finom morzsalékos lesz. (rövid idő alatt elkészül)
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le. Ezután alaposan csepegtessük le, majd adjuk hozzá a langyosra hűlt pirított grízhez.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg egy pici sóval, és kevergetés közben melegítsük össze, majd tálalásig tartsuk melegen a tésztát.
Csokoládés meggymártás hozzávalói:
50 dkg magozott meggy
15 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
0,5 dl víz
1 db fehér Milka csokoládé
A meggyet szórjuk meg a kétféle cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.
Ezután öntsük hozzá a vizet, majd kisebb lángon főzzük pár percig, hogy kissé elfője a levét.
Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, majd addig keverjük, míg a csokoládé teljesen elolvad.
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérba, majd ízlés szerint kanalazzunk rá a csokoládés meggymártásból, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése