2015. április 10., péntek

Ibolyadzsem.




A napokban egy kedves facebook-os ismerősöm Birike, ibolyadzsemet főzött és elhozta megmutatni ezt a különlegességet nekünk is. Már látványra is lenyűgöző volt, a szép lilás színével, az ízét pedig csak elképzelni tudtam. Mivel szeretek minden új, és különleges dolgot kipróbálni, így elkértem a receptet, és másnap már hozzá is láttam a dzsemfőzéshez. Szerencsére a kertben rengeteg ibolya nyílik, így röpke fél óra alatt tele is szedtem egy fél literes edényt. Aztán megkezdődött a szirmok áztatása, majd Knorr dzsemesítővel készre főztem, és ezután irány a száraz dunszt. Izgatottan vártam, hogy a dzsem teljesen kihűljön, és kezdetét vegye a kóstolgatás. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom! Érezni az illatos ibolya ízét, egy kis citromos beütéssel, és a bőséges cukormennyiség ellenére sem mondható túl édesnek a dzsem. A húsvétra sütött fonott kaláccsal ettük, és nekünk nagyon ízlett, így jövőre biztos hogy nagyobb mennyiségű dzsemet főzök majd.







Hozzávalók:

egy 0,5 l-es mérőpohár púpozva ibolyával
6 dl víz
1/2 citrom leve
40 dkg cukor
1 cs Knorr dzsemesítő






Egy fél literes poharat szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával, (ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán) majd tegyük bele egy nagyobb tálba.

A vizet forraljuk fel, majd öntsük a tálban lévő ibolyára. Ezután keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább két órán át ázni.

Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. (én a szűrűben lévő virágokat kanállal alaposan megnyomkodtam, hogy majdnem száraz legyen)

Ezután öntsük egy edénybe a sötét színű levet, majd keverjük hozzá a citromlevet. Ekkor a víz szép lilás színűre változik a citromlétől.

Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.

Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (mire teljesen kihűl, egy zselés állagú dzsemet kapunk)





Az elkészült ibolyadzsem nem csak különleges, de nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk pl. egy szelet finom kalács, vagy péksütemény mellé.



1 megjegyzés:

  1. De jó, vittem is a receptet azonnal, meglátom mennyire frissek még a virágok itt nálam, de ha nem most, valamikor biztosan készítek én is, már csak a kuriózum kedvéért is:-))))

    VálaszTörlés