2015. április 3., péntek

Aszpikos sonkatorta.




A húsvéti főtt, füstölt sonka mellé minden évben készítek franciasalátát, majd azzal tálalom. Most a főtt sonkát szeletelt sonkára cseréltem, majd az aszpikos franciasalátával együtt, kuglófformába került, és dermedésig irány a hűtő. Az így készített sonkatorta nem csak mutatós, hanem nagyon finom is. Mivel a hűtőben pihenés közben a franciasaláta szépen megdermed, így tálalás előtt ízlés szerint tudjuk felszeletelni. Egyszerű, mutatós, és finom, így már biztos, hogy nálunk helye lesz a húsvéti asztalon.






 Hozzávalók egy kisebb kuglóf (v. őzgerinc) formához:


50 dkg vékonyra szeletelt sonka
1 db nagy alma
3 db csemege uborka
45 dkg franciasaláta zöldségkeverék
4 db főtt tojás (nagy)


A kuglóf (v. őzgerinc) formát béleljük ki fóliával, majd helyezzük bele a sonkaszeleteket úgy, hogy fedjék egymást. Végül helyezzünk az aljára egy szelet sonkát, majd tegyük félre.

Az almát, az uborkát, a főtt tojásokat, és a maradék sonkát, vágjuk fel kisebb kockákra.

A franciasaláta zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

Ezután tegyük bele egy tálba az összes hozzávalót, és óvatosan keverjük össze.






 Zselatinos tartár mártás hozzávalói:

1,5 dl majonéz
2 dl tejföl (2,8%-os)
2 dkg zselatin (por)
1 dl víz
1/2 citrom leve
őrölt bors
cukor (v. eritrit)


A majonézt keverjük simára a tejföllel, a citromlével, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és cukorral.

 Ezután öntsük rá a keveréket a tálban lévő zöldségekre, majd szintén óvatosan keverjük össze.

A vizet forraljuk fel, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük még teljesen feloldódik. 

Ezután hűtsük langyosra, majd öntsük a mártásos-zöldséges keverékhez, és szintén óvatosan keverjük össze.






A sonkával kibélelt formába öntsük bele a zselatinos-zöldségkeveréket, majd tegyük be a hűtőbe pár órára hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (ízlés szerint a tetejére is tehetünk sonkaszeleteket)






Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a formát, majd óvatosan borítsuk rá egy tálcára. Ezután vegyük le a formát, és a fóliát a sonkatortáról, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 150 kcal

Fehérje: 8 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 3 g



1 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta, szép színes :-) Igazi ünnepi eledel :-)
    Nagyon boldog ünnepeket kívánok Neked és kedves családodnak!

    VálaszTörlés