2014. október 15., szerda

Birsalmás pite.




Nagyon szeretem ezt a szép aranysárga színű, és illatos gyümölcsöt, így alig vártam hogy megjelenjen a piacokon. Ugyan egy kisebb fa van a kertben, mely reményeim szerint jövőre már terméssel is megajándékoz majd. A birsalmát nyersen a fanyarkás íze miatt mi nem szeretjük, (gondolom mások sem) de a belőle készült kompótnak, krémlevesnek, befőttnek, és süteménynek már nem mondunk nemet. (birsalmával készült receptek itt megtalálhatóak) Így aztán nagy sikere volt ennek a pitének is. Az omlós tészta, a szaftos birsalmás-ricottás töltelékkel nem csak egyszerűen elkészíthető, hanem langyosan egyszerűen abbahagyhatatlan.







A birsalma főzésével kezdjünk, mert teljesen  ki kell hűteni mielőtt a tésztára kerül.

3-4 db birsalmát pucoljunk meg, majd távolítsuk el a magházat, és daraboljuk fel ízlés szerint. Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, és vaníliás cukorral ízesített vízben főzzük puhára. (vigyázzunk nehogy sokáig főzzük, mert szétfő, és túl puha lesz)
A puhára főtt birsalmát ezután hűtsük ki egészen, majd szedjük ki a levéből és alaposan csepegtessük le.



 Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a csipet sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Lisztezett felületen, (v. folpack fólián) nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük be a hűtőbe addig,  ameddig elkészítjük a tölteléket.






 Hozzávalók a töltelékhez:

kihűtött, darabolt birsalma
25 dkg ricotta (v. túró)
15 dkg porcukor (v. ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 db tojás
1,5 dl habtejszín
reszelt citromhéj


Egy tálba tegyük bele a ricottát, a cukrot, a két egész tojást, a habtejszínt (nem kell felverni!!!!!), a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport, majd alaposan keverjük össze.

A piteformában lévő tésztán osszuk el egyenletesen a teljesen kihűtött birsalmát, majd óvatosan öntsük rá a ricottás-tejszínes keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Üdvözöllek, kedves Gizi!!
    Örülök a receptednek,ki fogom próbálni, amint lemegy rólam a hatalmas nyomás, (szakdolgozat, vizsgák) Most tettem el birsalma befőttet a befőző automatámmal, ki fogom próbálni ezt a sütit. A szilvás pite is tőled van, nagyon finom volt. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!
      Sok sikert kívánok a vizsgáidhoz!! Örülök hogy tetszik ez a recept is, és biztosan nem fogod megbánna, ha Te is megsütöd. (a szilvás pitédet láttam, sőt írtam is hozzá :) )

      Befőző automatával biztosan egyszerűbb eltenni a befőtteket, és látom beszerezted Ellát is. (Ellán én is gondolkodom, láttam Nálad is nagyon bevált)

      További jó sütést-főzést kívánok!
      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés
  2. PS: A fotóid pedig lenyűgöznek!

    VálaszTörlés