2014. február 5., szerda

Gombás lencsefasírt.




A "Nem kell mindig kaviár" szlogen helyett én most azt mondanám, nem kell mindig húst enni. Ezzel gondolom a húsevők tábora kevéssé sem ért egyet, (részben én is nagy húsevő vagyok) viszont a vegetáriánusok táborának biztosan kedvére való lesz ez a recept. Nekem nagyon ízlett, és a hús egyáltalán nem hiányzott az ebédnél. Az előzőleg megfőzött lencséből, a párolt gombából, és a zsemlemorzsából, a fűszerekkel ízesített, és összegyúrt fasírtot a sütőben sütöttem szép pirosra. Ezzel is megkímélve magamat attól, hogy egy olajban tocsogó fasírtot tálaljak. Nem utolsó szempont az sem, hogy így a lakásban sem terjengett a sütés után még órákkal is az olajszaga. Mivel a lencsének és a gombának köszönhetően a fasírt igencsak laktató, így külön köretet nem is készítettem hozzá. Tálaláskor a langyosra hűlt fasírtot, egy finom céklasalátával kínáltam.







Hozzávalók 10-12 db fasírthoz:

 20 dkg lencse
20 dkg gomba
10 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás (nagy)
1 db vöröshagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 db zöldségleveskocka
1 mk pirospaprika
1 tk köménymag
őrölt bors (ízlés szerint)
2 ek mogyoróolaj (v. étolaj)







A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. Ezután tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát és kb. egy teáskanál sót, majd főzzük puhára. Arra figyeljünk nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.

A gombát, és a vöröshagymát vágjuk fel apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk még zsírjára sül. (közben többször keverjük meg) A készre párolódott gombát ezután szintén hűtsük ki teljesen.

A köménymagot egy teflon serpenyőbe pár pillanat alatt pörköljük meg, majd egy mozsárban törjük össze.

Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, majd adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, a köménymagot, sót, pirospaprikát, ízlés szerint őrölt borsot, és az egész tojást. Ezután kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit)

Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg mogyoróolajjal. Ezután helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk. Én csak céklasalátával tálaltam, így is nagyon laktató volt.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm Gizi !A vega lányom, és én, a néha azért bűnöző, nagyon örülünk a receptnek !

    VálaszTörlés