2014. február 26., szerda

Milánói sertésborda.



Milánói sertésbordát már többször ettem, viszont én még soha nem készítettem. Ez bizony nagy hiba volt részemről, mert nem csak egyszerű az elkészítése, de a frissen kisült rántott hús, és a paradicsomszószos-gombás-szalonnás spagetti nagyon finom így együtt. Először csak simán rántott húst terveztem be ebédre, valami egyszerű körettel amikor is megláttam a cserépben a lekókadt, összezsugorodott levelű bazsalikomot. (fogalmam nincs hogy hirtelen miért adta meg magát) Azt már ne kérdezzétek hogy erről miért éppen a milánói sertésborda jutott az eszembe, mert nem tudnám megmondani. Viszont így rögtön meg is volt, hogy mivel is fogom tálalni a kisült húst. A paradicsomos mártást most sűrített paradicsomból készítettem, de nyáron mindenképpen megismétlem a kertben szedett, nap érlelte zamatos paradicsomból, és friss bazsalikommal megbolondítva...






Hozzávalók a mártáshoz:

5 ek sűrített paradicsom
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba (üveges)
20 dkg császárszalonna
1 kk oregánó
kisebb marék bazsalikom (v. 1 tk szárított)
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 tk cukor
1,5 dl víz
 2 ek étolaj



A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A császárszalonnát, és a gombát vágjuk fel ízlés szerint. A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott császárszalonnát,  és süssük világos színűre, majd szedjük ki és tegyük félre.
 
Ezután a zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Végül adjuk hozzá a gombát, és pároljuk együtt pár percig.

Ezután öntsük hozzá a vízzel simára kevert sűrített paradicsomot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg ízlés szerint oregánóval, bazsalikommal, és a cukorral.
 
Ezután néha megkeverve főzzük kb. 15 perc alatt készre a ragut.  (közben kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána)






 Továbbá kell még hozzá:

1 cs spagetti tészta
10-15 dkg reszelt sajt
6 szelet sertéskaraj (v tarja)
2 db tojás
pár ek liszt
1 cs zsemlemorzsa
só (ízlés szerint)
bő olaj a hús sütéséhez


A spagettit főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük, és csepegtessük le. Ezután alaposan keverjük össze a gombás-paradicsomos raguval, és tálalásig tartsuk melegen.

A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk és hagyjuk pár percig állni, hogy a só kellően átjárja.

Ezután a hússzeleteket forgassuk bele a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába.
 
 Végül pedig bő, forró olajban, többször átfordítva süssük szép pirosra.





Tálaláskor a gombás-paradicsomos spagetti halmozzuk a tányérra, majd helyezzük mellé a hússzeleteket, és szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése