2014. február 4., kedd

Arany durbincs zöldfűszerekkel sütve.




Arany durbincsot már többször sütöttem, viszont a fényképezésig eddig még nem jutottam el. Most bepótolom ezt a hiányosságomat, és minden halszerető társamnak, csakis ajánlani tudom. Mi nagyon szeretjük a finom, szaftos húsát.  Van hogy készítek hozzá köretet, vagy egy egyszerű salátát, de most ettől is eltekintettem, csakis a fűszeres hal húsának ízét éleztük falatozás közben. A halat kívül-belül sóztam, borsoztam, majd a hasüregébe fokhagymát, és friss fűszernövényeket pakoltam. Olívaolajjal meglocsolva, kb. fél óra alatt, készre sütöttem, és már tálaltam is.







Hozzávalók:

2 db arany durbincs (kb. 30 dkg-osak)
2 gerezd fokhagyma
kisebb csokor kakukkfű
kisebb csokor koriander
kisebb csokor petrezselyemzöld
1/2 citrom leve
színes bors
hal-fűszerkeverék
3 ek olívaolaj


A halat ízlés szerint csepegtessük meg a citromlével, majd kívül-belül  sózzuk, és szórjuk meg a hal-fűszerkeverékkel. 

A zöldfűszereket vegyesen fogjuk össze csokorba, a fokhagymát a kés lapjával kicsit nyomjuk össze. Ezután helyezzük bele a hal hasüregébe először az összenyomott fokhagymát, majd a zöldfűszeres csokrot. (ízlés szerint több fokhagymagerezdet is tehetünk)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolaj felével. Ezután helyezzük rá egymásmellé a befűszerezett durbincsot, majd frissen őröljünk rá színes borsot. Végül locsoljuk meg a maradék olívaolajjal. (én úgy spricceltem le az olajjal)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve locsoljuk meg a hal bőrét a forró olajjal, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás előtt helyezzük a halat tányérra és citromszelettel tálaljuk. Ízlés szerint salátát, vagy köretet is kínálhatunk hozzá, de én ettől most eltekintettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése