2013. december 12., csütörtök

Vaníliás karika.



A vaníliás karikát nagyon szeretjük, de eddig mindig a boltban vásároltam meg. Nemrégiben aztán több blogban, és a femina.hu oldalon is találtam receptet, és rögtön el is határoztam, hogy én is hozzáfogok a sütéshez. Az első adag nagyon finomra sikerült, állítom a boltban vásárolt a nyomába sem érhet. Így aztán fel is vettem a listára, és karácsonyra már dupla adaggal készülök. A tésztát már a sütés előtti estén rövid idő alatt összegyúrhatjuk, majd másnap megformázhatjuk és megsüthetjük. Végül az elkészült, és teljesen kihűlt karikák egyik felét csokoládéval vonjuk be. Az elkészült vaníliás karika nagyon finom, omlós. Az ünnepek előtt egy-két héttel megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen, jól zárható dobozban tárolhatjuk. 







Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
2 db tojássárga
12 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg vaj
 1 tk sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja

1 tábla étcsokoládé (80%--os)







Tegyük egy tálba a lisztet, az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a sütőport, egy csipet sót, és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos adjuk hozzá a tojássárgákat és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután csomagoljuk be a tésztát fóliába, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára. (én egész éjszakára betettem)

A hűtőből kivett tésztát (ekkor még igen  kemény!!!) alaposan gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Ezután ízlés szerinti pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd egy kisebb szaggatóval (v. egy kupakkal) lyukasszuk ki mindegyik tésztakarika közepét.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a karikákat. (legyen közöttük távolság, mert sütés közben kissé megfognak növekedni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.(ne próbálkozzunk meg melegen felszedni a papírról, mert a tészta melegen még lágy, és törékeny!!!!!!)

A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött, majd egy ecset segítségével kenjük le a karikákat. Ezután a csokoládés felével lefelé, helyezzük vissza a sütőpapírra, majd hagyjuk teljesen megdermedni. Amikor a csokoládé már teljesen megdermedt, egy mozdulattal vegyük fel a karikákat a sütőpapírról.

Az elkészült vaníliás karikákat rögtön fogyaszthatjuk, de jól zárható dobozban, hosszabb ideig tárolhatjuk is.

6 megjegyzés:

  1. Jaj, de gyönyörűek, én is imádom őket :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyen guszta fotók után mindig megkívánom :)

    VálaszTörlés
  3. Ha a csokis felével lefelé rakod vissza a sütőpapírra, akkor az nem lesz szép. Vagy mégis?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Schefi! Kitudja miért, de én akkor csokoládés felével lefelé tettem a papírra.... lehet ma már éppen fordítva tenném, de végül is nem szépségversenyen szerettem volna elindítani. :) :)

      Törlés
  4. Esetleg tojás nélkül vagy csak egy tojással hogyan lehet? Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tojás mindenképpen kell bele. Esetleg tehetsz 1 tojássárgát és egy pici tejet, de mivel így még nem próbáltam nem biztos hogy jó is lesz.

      Törlés