2013. december 22., vasárnap

Eszterházy-torta.




Advent negyedik vasárnapjára az alkalomhoz illő, Eszterházy-tortát sütöttem. Elég régen tervezem ennek a tortának az elkészítését, de most végre bátorságot gyűjtöttem, és gondoltam lesz ami lesz, karácsony közeledtével megsütöm. A receptet még Praliné Zsuzsinál találtam, és rögtön el is mentettem. Nem is tudom, hogy miért várakoztattam eddig a receptet, mert a vártnál sokkal egyszerűbb volt elkészíteni, mint azt valaha is gondoltam. A lapok szépen, egyformán sültek, a krém pedig nagyon, de nagyon finom. Bevallom legjobban a torta csokoládéval való bevonásától, vagyis inkább a díszítésétől tartottam. Végül a díszítéssel sem volt semmi gondom, és lehet mások találnak majd benne hibát, de én mint két balkezes, nagyon elégedett vagyok vele. Még két nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől, így aki esetleg kedvet kapna, bátran merjen hozzáfogni ennek a különösen finom, Eszterházy-tortának sütéséhez.







Tészta hozzávalói 20 cm-es formához:

5 db nagy tojás fehérje
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
15 dkg darált dió
1 mk őrölt fahéj
csipet só


A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd verjük kemény habbá.

Ezután fakanállal először óvatosan keverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.

Vágjunk ki sütőpapírból öt darab 20 cm-es kört, (kicsit nagyobbra vágjuk mint a megrajzolt kör) majd egyenlő arányban osszuk el rajtuk a masszát. Ezután kenjük el a papírkörökön egyenletesen a masszát, majd helyezzük rá a tepsire. (én gáztepsin sütöttem, melyre egyszerre két lap ráfért)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 10 percig, hogy szép színt kapjanak a lapok. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva, válasszuk le a papírról a tésztát.







Krém hozzávalói:

2.5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
15 dkg vaj
10 dkg darált dió (+ 5 dkg a szóráshoz)
1 db rumaroma (v. ízlés szerint rum)



Egy kevés tejjel keverjük simára a pudingport, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a maradék, meleg tejhez. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral, és a rumaromával, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.
Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a darált diót, és keverjük jó habosra a krémet.

Ezután a teljesen kihűlt tortalapokat töltsük meg a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra már ne kenjünk a krémből. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, majd szórjuk körbe darált dióval.



Csokoládé díszítés hozzávalói:

10 dkg fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé



A csokoládékat tördeljük bele külön-külön tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel mindkettőt.

Az elkészült torta tetejére először öntsük rá, majd óvatosan, egyenletesen kenjük el a fehér csokoládét.

Ezután az olvasztott étcsokoládéval, vékonyan csíkokat húzva rácsozzuk be a tetejét. Ezután felváltva, fogpiszkálóval először felfelé, majd lefelé húzzunk csíkokat a tetején. (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen)
Az elkészült tortát tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.

Tálalás előtt éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése