2013. december 5., csütörtök

Mandulás keksz.



 Ezt a kekszet szintén már karácsony előtt akár egy héttel is megsüthetjük, majd száraz hűvös helyen tároljuk. Néhány napos állás még jót is tesz ennek a keksznek, mert így az ízek még jobban összeérnek. A fűszereknek köszönhetően már sütés közben igazi karácsonyi illatok árasztják el a konyhát, és ettől a hangulatunk is ünnepivé válik.






Hozzávalók 30 darabhoz:

30 dkg liszt
8 dkg darált mandula
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom leve és reszelt héja
1 narancs leve és reszelt héja
20 dkg méz
8 dkg vaj


Egy tálba tegyük bele a lisztet, a darált mandulát, a fűszereket, a sütőport, a szódabikarbónát, a citrom, és a narancs reszelt héját.
Ezután keverjük alaposan össze.

Egy lábosba tegyük bele a mézet, és a vajat, majd alacsony hőfokon, kevergetve olvasszuk fel. Amikor teljesen felolvadt vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a narancs, és citrom levét.
Ezután öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd keverjük alaposan össze. (egy keményebb tésztát kell kapni, ha lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet keverjünk hozzá)
Hagyjuk teljesen kihűlni.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a kihűlt tésztából csippentsünk le diónyi darabokat, és formázzuk golyóvá. Ezután helyezzük a sütőpapírra egymástól távolabb a golyókat, és az ujjunkkal lapítsuk le őket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 15 perc alatt szép világos színűre. 
A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kekszeket, majd hűtsük ki egészen.

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése