2013. december 6., péntek

Csokoládés-mogyoróvajas golyók.




Karácsony előtti receptajánlóban ma egy egyszerűen elkészíthető bonbonféleséget hoztam. Mivel nincs türelmem a bonbonkészítéshez, melyet azért nem tartok olyan bonyolultnak, mint sok helyen olvasható, így én inkább ilyen egyszerű finomságokkal kényeztetem el a barátaimat. A receptre megint csak a "Finomságokat Ajándékba" című könyvben találtam rá. Először azt hittem a mogyoróvajtól túl tömény lesz ez a massza, de mivel a kíváncsiságom mindennél nagyobb volt, így mégiscsak hozzáláttam a golyókészítéshez. Nem bántam meg, mert az enyhén sós mogyoróval és a csokoládé nagyon jól illenek egymáshoz, és teljesen összhangban vannak. Az ünnepek előtt már akár két héttel elkészíthetjük, majd légmentesen záródó dobozban, a hűtőben tárolhatjuk. Díszdobozban, vagy egy szép csomagolásban pedig az ünnep alkalmából el is ajándékozhatjuk ezeket a finom golyócskákat.







Hozzávalók 20-22 db-hoz:


15 dkg mogyoróvaj
7 dkg vaj
12-15 dkg porcukor
1/2 tk vaníliaaroma
5 db babapiskóta
12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
5 dkg fehér csokoládé






A mogyoróvajat keverjük alaposan össze a puha vajjal, a porcukorral, a vaníliaaromával, és az összemorzsolt babapiskótával. Ezután tegyük be pár  órára a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen a massza, és könnyen formázható legyen.

A hűtőből vegyük ki a lehűlt masszát, majd kanállal szaggassunk belőle kisebb darabokat, majd formázzunk belőle golyókat. (Én fagylaltos kanállal szaggattam ki, és először porcukorba forgattam bele, majd utána formáztam meg. Így nem ragadt a kezemhez a massza)

A megformázott golyókat tegyük egy tálcára, majd kb. fél órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, mielőtt a csokoládéba belemártogatnánk.

Az étcsokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel. 

A fagyasztóból vegyük ki a megdermed golyókat, majd mindegyikbe szúrjunk bele egy darab pálcikát vagy fogpiszkálót. (a golyók méretétől függ, hogy melyiket szúrjuk bele)

Ezután mártsuk bele az olvasztott csokoládéba úgy, hogy mindenhol bevonja a masszát, majd szúrjuk bele egy hungarocel lapba, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen. (mivel a golyókat a fagyasztóból vettük ki, így a csokoládé gyorsan megdermed)

Végül húzzuk ki a pálcikát a golyókból, majd tegyük őket egy tálcára, és ízlés szerint díszítsük az olvasztott fehér csokoládéval.

A mogyoróvaj enyhén sós íze tökéletesen kiegészíti az olvadó csokoládét. Légmentesen záródó dobozban a hűtőszekrényben kb. két hétig tárolhatjuk. (persze amennyiben addigra még marad belőle, mert nagyon finom)  Díszdobozba csomagolva az ünnep alkalmából ajándékba is adhatjuk.

1 megjegyzés:

  1. De jó. A fiamnak biztos nagyon bejönne, ő szereti a családban a legjobban a mogyoróvajat. Én csináltam egyszer sima sótlan pörkölt mogyoróból vajat. Olyan lett, mint a bolti. Szuper recept!

    VálaszTörlés