2011. július 24., vasárnap

Sárgabarackos tiramisu, avagy a tiramisu újragondolva.




Sokat gondolkodtam, hogy adhatom-e ezt a nevet ennek a desszertnek, mert igazából az összeállításán kívül, teljesen eltér az igazi, eredeti tiramisutól. Végül aztán mivel jobb ötletem nem volt a névválasztással kapcsolatban, így maradt a tiramisu titulus. Tegnap Biankánál találtam szembe magamat az általa készített "Meggyes tiramisu"-val, és nagyon megtetszett ez a gyümölcsös finomság. Mivel imádom az eredeti tiramisut, és már készítettem magam is málnával, eperrel, sőt kávés változatban is, viszont meggyet már nem lehet kapni, így gondoltam most a sárgabarackszezon idején megpróbálkozom ezzel a változattal. Mondhatom nagyon, de nagyon finom lett. A sárgabarackból zselét főztem, a babapiskótát enyhén citromos szirupba mártottam, a krém pedig a jól bevált mascarponés-tejszínhabos. Az elkészítése igen egyszerű, és csakis addig kell türelemmel várni, még teljesen megdermed a barackzselé, és jól összeérnek az ízek. Azután pedig állítom, hogy percek múlva már csak az üres tányérok árulkodnak arról, hogy ebéd utánra desszertet is készítettünk.





Hozzávalók a barackzseléhez:

40 dk sárgabarack
cukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
őrölt fahéj
10 g zselatin
0,5 dl víz

A sárgabarackot kimagozni, majd egy edénybe tenni. Hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a vaníliás cukrot, reszelt narancshéjat és az őrölt fahajat. Ezután lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, kb. 5 percig főzni.
Ezután botmixerrel pépesíteni és még 5 percig főzni. A tűzről levéve teljesen kihűteni. (én hideg vízbe állítottam az edényt, közben többször átkevertem, így gyorsan kihűlt)

A 0,5 dl vizet felforralni, majd a tűzről levenni, és hozzáadni a zselatint. Addig kevergetni, hogy teljesen feloldódjon és langyosra hűljön.
Ezután hozzákeverni a kihűlt, pépesített sárgabarackhoz.

Egy kb. 20 x 30 nagyságú jénait (v. tepsit) kibélelni folpack fóliával, majd beleönteni a sárgabarackpépet. Ezután a hűtőszekrénybe tenni, hogy teljesen megdermedjen.




Krém hozzávalói:

25 dk mascarpone
2 dl Hulala(v. habtejszín)
2 cs vaníliás cukor
porcukor

A mascarponét simára keverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral.

A Hulalát habbá verni, de ne legyen túl kemény a hab.(habtejszínből készül akkor habfixáló is kell bele)

Ezután a közepesen keményre vert habot, óvatosan a mascarponés krémhez keverni.


Szirup hozzávalói:

3 dl víz
cukor
citromlé

A vizet feltenni forrni, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és citromlével. Párpercig szép lassan forralni, majd langyosra hűteni.

Végül a hűtőből kivenni a teljesen megdermedt sárgabarackzselét, majd óvatosan a tetejére kanalazni, és egyenletesen elsimítani a krém felét.

Ezután a babapiskótát belemártani a szirupba és egymásmellé helyezni a krém tetején.(vigyázni hogy a piskóta nehogy túlságosan elázzon)

A piskóta tetejére rákanalazni a maradék krémet és szintén egyenletesen elsimítani.

Végül a tetejét szintén kirakni a szirupba mártott babapiskótával, úgy hogy a felső részük kemény maradjon. (ezeket a piskótákat, csak éppen hogy belekel mártani a szirupba, úgy hogy az egyik fele kemény maradjon)

Ezután visszatenni a hűtőszekrénybe legalább 30 percre, hogy a krém kicsit megdermedjen és az ízek összeérjenek.

A hűtőből kivéve, egy tálcára átfordítani, majd a fóliát óvatosan eltávolítani a tetejéről.

Tálalás előtt, hideg vízbe mártott késsel, ízlés szerint felszeletelni. (türelmetlenebbek kanállal is nekieshetnek:)))

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta,igen finomat készítettél! Tegnapi napon valamelyik blogon láttam , szintén sárgabarack kombinációval. Annyira nem rajongok ezért az édességért , de szívesen megkóstolnám ilyen összetétellel!

    VálaszTörlés
  2. Eredeti tiramisut sem ettem soha, de ez a barackos változat nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Húúúú, ez nagyon guszta! Ha még kapok valahol sárgabarackot, akkor tuti kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ötletes, és remek barackkal. Csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  5. Ááááááááááá, de baromi jó!!! Igazi nyári csemege :-)

    VálaszTörlés
  6. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ugy mint druszám, igazi nyálcsorgató nyári finomság :-)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszönöm!! Én imádom mindenféle változatban, de ez a barackos különösen finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Kati!
    Feltétlen kóstold meg, biztosan neked is ízleni fog mindegyik változat.:)

    VálaszTörlés
  9. Csongi!
    Köszi!!! Még biztosan lehet barackot kapni. Nálunk még szinte zöld a fa tetején.(a lenti ágakról sajnos ellopták)

    VálaszTörlés
  10. Bianka!
    Köszönöm!!! Én a meggyeset szívesen megkóstoltam volna, na de majd jövőre. Addig vigasztalódtam a barackossal.:))

    VálaszTörlés
  11. Chef Viki!
    :)))))) "baromi" finom volt, csak hamar elfogyott. Nagy melegbe még tutibb lett volna, na de így is legyűrtük.:))

    VálaszTörlés
  12. Viki!
    Neked is köszönöm, és már csak a nyár hiányzik, a nyálcsorgatás az megvan.:))) (jó is lenne belőle ma is egy adag:))

    VálaszTörlés