2011. július 13., szerda

Gesztenyekrémleves áfonyával és mákos habgaluskával.



A gesztenyés galette után, ma elkészült a következő gesztenyés receptem. Többféle ízesítés és elkészítés mód is átfutott a gondolataimon, végül aztán ez a krémleves lett a végeredmény. Az elkészítése igen egyszerű, és kb. 30 perc alatt elkészíthető. A gesztenye íze, a tejszín selymessége és a vörös áfonya kissé savanykás ízvilága teszi ezt a levest különösen finommá. Mivel a gesztenyéhez igen jól illik a rum, így abból is került bele egy-két kupicával. Közvetlen tálalás előtt mákos-habgaluska került a tetejére. A mákot egy kicsit megpörköltem, majd a tejszín felverésekor apránként a habhoz kanalaztam. A kissé megpörkölt máktól nagyon finom lett a hab, így legközelebb is szívesen készítem majd el. Mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a krémlevest. Persze kismamáknak, köztük egyik igen kedves rendszeres olvasómnak Vanocskának, csakis rum mentesen való elkészítését ajánlanám, de szerintem úgy is biztos a siker!!!!:)





1 cs gesztenyemassza
7 dl tej
2 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek barna cukor
1 ek vaníliás pudingpor
1/2 cs vörös áfonya (aszalt)
csipet só
rum

A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és az áfonyával feltenni forrni. (közben többször megkeverni)
Ha már felforrt, hozzáadni a villával összenyomkodott gesztenyemasszát, majd kézi habverővel óvatosan simára keverni. Mérsékelt lángon, kb. 5 percig főzni. Közben ízlés szerinti mennyiségű rumot (v. rumaromát) önteni hozzá.

A pudingport simára keverni a tejszínnel, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Kevergetve párpercig főzni, hogy kellően besűrűsödjön, majd a tűzről levéve, tálalás előtt langyosra hűteni.






Mákos-habgaluska:

2-3 ek mák
2 dl Hulala(v. habtejszín)

A mákot egy teflon serpenyőbe kanalazni, majd mérsékelt lángon, állandó kevergetés mellett, kicsit megpörkölni. (párpillanat alatt megpörkölődik, tehát vigyázni kell nehogy megégjen!!!!)
Végül egy tányérra kiönteni, majd teljesen kihűteni.

A Hulalát elkezdeni habbá verni, majd ha már félig felverődött, apránként hozzáadni a mákot és így verni tovább. (ha tejszínből készül, akkor habfixet is kell beletenni, nehogy összesen a hab)

Tálaláskor a langyosra hűtött leves tetejére rákanalazni a mákos-habgaluskát.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, igazán finom krémleves lehet!

    VálaszTörlés
  2. :-)...nagyon jól hangzik,biztos befutó nálam a mákos habbal és a gesztenyével

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi lehet!
    Különleges!

    VálaszTörlés
  4. Éva!
    Köszi, valóban nagyon finom lett, bevallom nem is gondoltam volna.:)

    VálaszTörlés
  5. Vanocska!
    Biztos voltam benne, de tudod most csakis rum nélkül!!!:))

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Igen, így tudnám jellemezni, hogy fantasztikusan finom!!:)

    VálaszTörlés
  7. Belly!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés