2011. március 1., kedd

Játék és egy saláta saját termesztésű hozzávalókból.




A minap Thrini hívott, ha van kedvem játszani akkor tartsak vele. Természetesen örömmel fogadtam a felkérést és nagyon köszönöm neki, hogy rám is gondolt. Bevallom szeretem az ilyen kihívásokat, és most is rögtön beindult a fantáziám, mit is készítsek hogy megfeleljen az "egészséges" táplálkozás előírásainak. A Játék ötlete eredetileg Selectfood-nak köszönhető, és a "játékszabályok" itt elolvashatóak. Én is szívesen adom tovább, mert szerintem minél többen veszünk részt, annál több egészséges, ám nagyon finom étellel ismerkedhetünk meg.
Általában megpróbálok azért egészséges ételeket készíteni, kisebb-nagyobb sikerrel, minél kevesebb zsiradékot, cukrot felhasználva a főzéshez. Javarészt sertéshússal főzök, de mostanában egyre sűrűbben nyúlok a csirke vagy a pulykahús felé. Zöldségfélét pedig mindig idénynek megfelelőt fogyasztunk. Télen nem szívesen veszem meg a salátát, uborkát paradicsomot, stb.... mert kitudja mivel permetezték le az így is kényszerérett zöldségeket. (az árakról már nem is beszélve) Kivárom amikor megjelennek az első piacos nénik a saját kiskertjükben termelt zöldségekkel, vagy amikor már a saját kertemben szüretelhetem le a termést. Régen sem ettünk télen primőrárut mégis felnőttünk és remekül elvoltunk nélkülük.

Tehát az egészséges táplálkozás jegyében ma egy finom salátát készítettem, és a hozzávalók (a kukoricát kivéve, mert az bolti fagyasztott volt) saját kertben megtermelt és kiteleltetett zöldségekből készült. Sőt még az öntethez használt olívaolaj sem a boltból származik, mert azt a Horvátországi barátnőm készítette a saját terméséből. Cukor helyett mézzel ízesítettem, de általában az édesítésre különben is mézet használok. (melyet kizárólag egy megbízható méhésztől vásárolok meg)
Tehát elkészült a saláta és mellé sajtgolyókat készítettem. A recept itt található!!!





Hozzávalók:

sárgarépa
paszternák
zöldborsó
csemege kukorica

Öntet:

balzsamecet
olívaolaj
méz
csípős-magos mustár
csipet só
pici víz




A sárgarépát és a paszternákot megtisztítani, majd vékonyan felkarikázni.
A zöldborsót és a kukoricát kivenni a fagyasztóból és hagyni, hogy maguktól kiengedjenek.

Minden hozzávaló zöldséget, enyhén sós vízben félpuhára főzni, majd leszűrni és teljesen kihűteni.(ez kb. minden zöldségnél 2-3 perc)

Az öntethez valókat egy tálba önteni, majd jó alaposan összekeverni. Ízlés szerint lehet édesebbre, ecetesebbre készíteni.

Végül a teljesen kihűlt zöldségeket leönteni az öntettel, majd kézzel óvatosan összeforgatni. Rövid ideig állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. (közben többször óvatosan összekeverni)
Tálaláskor tányérra tenni, majd a tetejét még olívaolajjal kicsit meglocsolni. Fogyasztható így magában is, de pl. grillezett csirke vagy pulykamellel is nagyon finom. (én ma szezámmagos sajtgolyókkal tálaltam)

Játékra hívnám Biankát, Nellit, és Gesztenyét, ha van kedvetek tartsatok ti is velem az egészséges táplálkozás jegyében.

8 megjegyzés:

  1. Húúú, milyen irigy vagyok azért az olivaolajért!!! Biztosan nagy becsben tartod! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fini lehet a salátád:-)
    Köszi, szívesen játszom, már Igorka is hívott, de még nem tudtam eleget tenni neki.
    Erősen gondolkodom, majd jelzek, ha kész van:-))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a játék lehetőségét!:-)
    Finomságos lehetett a saláta nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Thrini!
    Bizony becsben tartom ezt az olajat, és kizárólag csakis salátákhoz használom. Az íze hát......

    VálaszTörlés
  5. Gesztenye!
    Köszönöm, hogy elfogadtad a játékot és kíváncsian várom milyen különlegességgel lepsz meg minket.:)

    VálaszTörlés
  6. Nelli!
    Én köszönöm, hogy te is elfogadtad és részt veszel a játékban. A te finomságodat is nagyon várom.:)

    VálaszTörlés
  7. Szia Gizi.
    Én nem ajátékra jöttem, hanem a cukkinis receptjeid nagyon tetszenek.Már volt a mit megcsináltam nagyon jól sikerült.
    Nagyon szeretek nálad böngészni sok jót találni.

    VálaszTörlés
  8. Szia Ella!
    Köszönöm és nagyon örülök hogy meglátogattál.Annak pedig örülök, hogy kipróbálod a recepteket és elégedett vagy velük.

    VálaszTörlés