2022. november 19., szombat

Citromos-gombás ragu teljes kiőrlésű szélesmetélttel.

 

 

A teljes kiőrlésű liszttel is éppen olyan finom házi tésztát tudunk készíteni mintha búza finomliszttel gyúrnánk. Persze azért érdemes a teljes kiőrlésű lisztet pl. finomliszttel vagy éppen mint ahogy én tettem, tönkölybúza finomliszttel keverni, a finomabb íz elérése érdekében. Mivel éppen volt itthon gomba, így gondoltam a frissen meggyúrt tésztához egy egyszerű, citrommal ízesített gombaragut készítek, mely jól illik a tésztához...... Természetesen bolti tésztát is használhatunk, de azért a házi gyúrt tésztának nincs párja, és nem is bonyolult az elkészítése.

 


 

Hozzávalók a citromos-gombás raguhoz:

25 dkg csiperke gomba

1 db főzőhagyma 

1-2 gerezd fokhagyma

1/2 citrom leve

1/2 citrom reszelt héja

1 kisebb csokor petrezselyemzöld

só (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

őrölt színes bors (ízlés szerint)

2 dl Milli főzőtejszín 

2 dkg vaj

1 ek étolaj


A gombát tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Lehetőleg közepes méretű gombát válasszunk.

A főzőhagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet csipkedjük le a szárról, mossuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott főzőhagymát és futtassuk meg. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felszeletelt gombát.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, majd lefedve pároljuk pár percig. (ízlés szerint több citromlevet is facsarhatunk rá)

Amikor a gomba már levet engedett, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, öntsük fel a tejszínnel, és addig pároljuk tovább, míg a tejszín kissé besűrűsödik.  (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)


 

Házi szélesmetélt hozzávalói:

7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

3 dkg tönkölybúza finomliszt

1 nagy csipet só

1 db tojás (nagy)


A kétféle lisztet és a sót keverjük össze, csináljunk a közepébe egy mélyedést, és üssük bele az egész tojást.

Ezután gyúrjuk össze, majd pihentessük kb. 20 percet a tésztát, mielőtt vékonyra kinyújtanánk, és szélesmetéltnek felvágnánk.

A felvágott tésztát ezután enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki, majd szűrjük le, és keverjük hozzá a citromos-gombás raguhoz.

Tálaláskor szedjük a tésztát tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 456 kcal

Fehérje: 19 g

Zsír: 24 g

Szénhidrát: 39 g

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése