2022. november 5., szombat

Gombaleves petrezselymes-vajas galuskával.

 


Szeles, hideg hétvége köszöntött ránk, így nem is vágytam másra mint egy tányér melengető levesre. A gombát már tegnap beszereztem, igaz más terveim voltak vele, de újraterveztem az ebédet, és már hozzá is láttam a levesfőzéshez. Levesbetétnek petrezselymes-vajas galuskát szaggattam a levesbe, mely nagyon jól illet hozzá....


 


 

Hozzávalók a leveshez:

50 dkg csiperke gomba

2-3 db sárgarépa

1 db petrezselyemgyökér

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só (ízlés szerint)

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

1 csokor zöldfűszer (zeller zöld, petrezselyemzöld, lestyán.... )

1/2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt (v. sima liszt)

2 tk pirospaprika

2 ek étolaj

kb. 1,5 l víz

1 kis pohár tejföl

 

 A gombát, a sárgarépát, és a petrezselyemgyökeret tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is. (pár pillanatig pároljuk együtt)

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és zöldséget, keverjük össze, és pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a szintén feldarabolt gombát, és pároljuk tovább.

Pár perc után szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd szórjuk meg a pirospaprikával, majd miután szintén összekevertük, öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt és a zöldfűszercsomót, és addig főzzük míg a zöldségek, és a gomba megpuhul.

Ezután a tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd öntsük vissza, és főzzük tovább pár percig, mielőtt a galuskát beleszaggatnánk.



Petrezselymes-vajas galuska hozzávalói:

4-5 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg olvasztott vaj

kisebb csokor petrezselyemzöld

1 db tojás (nagy)

1/2 kk só

1/4 kk őrölt fekete bors 

1-2 ek víz


A petrezselyemzöldet csipkedjük le a szárról, majd vágjuk fel apróra.

A liszthez adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, az őrölt borsot, az egész tojást, és az olvasztott vajat, majd kezdjük el összekeverni. 

Keverés közben adjunk hozzá apránként annyi vizet, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy, könnyen tudjuk majd a levesbe szaggatni.

Ezután a forrásba lévő levesbe szaggassuk bele a galuskát, majd várjuk meg amíg feljön a leves tetejére, majd főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről.


 

Tálalás előtt hagyjuk a levest hűlni, majd szedjük tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom, tartalmas levest főztél! A vajas galuska nagyon jó lehetett bene. Mi is szeretjük a gombát, minden formájában, így levesnek is 😊..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Mi is nagyon szeretjük a gombát, és gombalevest már jó régen főztem..... a galuskával nagyon finom volt. Ragulevesekbe is szívesen teszem ezt a galuskát, mert egy plusz ízt ad a levesnek.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és biztos finom lehetett! Gombát nagyon szeretem de érdekes levesnek eddig nem nagyon készítettem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva. Levest én is ritkán főzök.... a gombás zúzapörkölt viszont sűrűn a tányérunkra kerül, nagyon szeretjük.

      Törlés