2020. szeptember 19., szombat

Szélesmetélt paradicsomos chutney-val és buggyantott tojással.

 

 

 

A bőséges paradicsomtermésnek köszönhetően, és persze azért is mert sajnáltam volna hogy ne készüljön belőle valami finomság, így nem is olyan régen elkezdtem chutney-t gyártani. (chutney recept itt megtalálható) Gondoltam jó lesz majd húsok mellé, vagy éppen egy egyszerű kifőtt tésztával..... ma pedig ebédre el is készült a tésztás változat, melyhez házi szélesmetéltet gyúrtam, (természetesen boltban vásárolt házi szélesmetélttel is készíthetjük) majd tálaláskor buggyantott tojással kínáltam.... csakis annyit tudok elmondani, hogy nagyon finom volt, és a hús egyáltalán nem hiányzott.... így pl. a vegetáriánusoknak akiknek ez még belefér, bátran merem ajánlani.




 Hozzávalók a szélesmetélthez:

20 dkg liszt

2 db tojás (nagy)

1 kk só


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a villával kissé felvert tojásokat, majd kezdjük el összegyúrni a tésztát. (ha túl lágynak találnánk, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)

Ezután formázzunk belőle egy gombócot, majd fedjük le a tállal amiben összegyúrtuk, és pihentessük kb. 15 percig.

Ezután a tésztagombócot nyújtsuk ki vékonyra, majd vágjuk fel szélesmetéltnek. 

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha az összegyúrt tésztát tésztagéppel nyújtjuk ki, és vágjuk fel széles metéltnek.

Egy nagyobb edénybe öntsünk bőséges vizet, adjunk hozzá egy nagy csipet sót, forraljuk fel, tegyük bele a tésztát, majd pár perc alatt főzzük készre.

Ezután szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le, alaposan csepegtessük le, majd melegítsünk fel 1-2 evőkanál étolajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, ízlés szerint sózzuk, és kevergetve melegítsük össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Ízlés szerint bolti házi szélesmetélttel is elkészíthetjük, akkor nincs más dolgunk mint kifőzni a tésztát, majd olajon szintén átfuttatni.

 


 

 Hozzávalók a paradicsomos chutney-hoz:

kb. 70 dkg paradicsom 

1 db lilahagyma (nagy)

1 marék friss bazsalikom

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 kk pörkölt, őrölt koriander

1-2 ek mogyoróolaj (v. étolaj)

 

 

A koriandert tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, és alaposan morzsoljuk össze.

A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A bazsalikomot vágjuk fel apróra, vagy turmixoljuk össze.

A paradicsomokon egy éles késsel az alsó felükön csináljunk kis keresztmetszést, majd tegyük pár pillanatra forró vízbe. Ezután tegyük át hideg vízbe (vagy jeges vízbe) majd húzzuk le a héját, és daraboljuk fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt lilahagymát, majd addig pároljuk hogy jól összeessen, és szép színt kapjon.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, az apróra vágott bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá az előzőleg megpörkölt, összemorzsolt koriandert, és főzzük kb. 20 percig. (közben többször keverjük meg, és ha szükséges ízesítsünk utána)

 Arra figyeljünk hogy ne főzzük túl, inkább kissé darabos maradjon. 



 

Buggyantott tojás hozzávalói:

4 db tojás

1 l víz

2 tk 10%-os ecet

 

Egy edénybe forraljunk fel kb. 1 liter vizet, majd öntsünk bele két teáskanál 10%-os ecetet.

A tojást egyesével óvatosan üssük bele egy kisebb tálkába, majd szintén nagyon óvatosan, alacsonyról (a tál szinte érjen bele a vízbe) öntsük bele a forrásban lévő, örvénylő vízbe. (Mielőtt beleöntenénk a tojást, keverjünk kanállal örvényt a vízbe, majd annak a közepébe öntsük bele. Így szép, formás buggyantott tojást kapunk)

Ezután mérsékeljük a hőfokot, és a gyöngyöző vízbe főzzük 3-4 percig, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája még folyós maradjon.

Amikor a tojás megfőtt, szűrőkanál segítségével emeljük ki a vízből, és hagyjuk lecsepegni. (Én négy tojást főztem meg, és mindegyikkel így jártam el, külön-külön.)  

Tálalás előtt tegyünk a tányérra ízlés szerint a szélesmetéltből, kanalazzuk rá a paradicsomos chutney-t, helyezzük rá a buggyantott tojást, majd úgy kínáljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése